MENIU

Pericol de infestare cu pestă porcină africană. Virusul a ajuns la granițele țării

Pericol iminent pentru România! Pesta Porcină Africană, care a făcut ravagii în fermele din Estul continentului, a ajuns la graniţele ţării. Autoritatea Sanitar-Veterinară este în alertă maximă şi face controale amănunţite atât în crescătorii cât şi în abatoare. E de ajuns ca virusul să afecteze un singur animal pentru a decima întreaga populaţie de porci dintr-o fermă. 

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară este în alertă maximă după ce, în luna septembrie, virusul pestei porcine africane a fost descoperit la mai multe animale din Ucraina.

Mortalitatea este de aproape 100% în cazul animalelor infestate, iar boala se transmite cu o viteză uluitoare, fie prin simpla atingere, fie prin hrană sau prin insecte.

Pe pielea animalelor apar pete roşii sau vineţii, le scade pofta de mâncare, temperatura depăşeşte 40 de grade Celsius, iar decesul survine în aproximativ două săptămâni. Fiindcă nu există niciun remediu eficient, odată identificat virusul, autorităţile sunt obligate să sacrifice întreaga populaţie de porcine din fermă.

Virusul nu este periculos pentru om, dar produce pagube economice uriaşe. Exporturile de carne de porc sunt suspendate, iar statul trebuie să suporte costurile de despăgubire pentru animalele sacrificate.

Mai multe articole despre:
virus pestă porcină africană