MENIU

Percheziții româno-americane la Baza militară americană "Mihail Kogălniceanu"

26 de percheziții au avut loc pe 29 septembrie 2022 la Baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu, la sediul unor firme și la domiciliile unor persoane fizice.

Perchezițiile la firme și patronii români au fost făcute de DNA – Secția a II-a de combatere a infracțiunilor de corupție și asimilate corupție, iar militarii americani au fost vizați de anchetatori americani.

Este vorba de suspiciuni de corupție (comisioane pentru acordarea de contracte de achiziții) și abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat DNA, procurorii beneficiază de sprijin din partea autorităților judiciare SUA.

Reamintim că Baza militară "Mihail Kogălniceanu" s-a mai aflat în centrul unui scandal cu iz penal când procurorii DIICOT au făcut percheziții pentru destructurareaunei grupări care fura motorină. 

În noiembrie 2021, procurorii DIICOT au făcut percheziţii domiciliare într-un dosar vizând destructurarea unei grupări care fura motorină din baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa.

Potrivit DIICOT, începând cu anul 2017, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat, în scopul comiterii infracţiunii de furt calificat prin sustragerea de combustibili lichizi aparţinând guvernului SUA, în special motorină, din baza militară de la Mihail Kogălniceanu, precum şi din zonele dedicate efectuării unor exerciţii tactice militare situate pe raza judeţului Constanţa.

Procurorii susţin că membrii acestei grupări au sustras diverse cantităţi de motorină din generatoarele care deservesc anumite zone din cadrul unităţii militare din baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu, prejudiciul reclamat de guvernul federal al SUA fiind de 2 milioane de dolari.