MENIU

Primar putred de bogat, REȚINUT 24 de ore în dosarul de evaziune de 30 mil. euro

Primarul comunei Bradu, cel mai bogat om din județ

Primarul comunei Bradu din județul Argeș, unul dintre cei mai bogați primari din țară, a fost reținut pentru 24 de ore, în dosarul de evaziune fiscală de 30 de milioane de euro care implică oameni de afaceri și mari firme de IT și construcții din 11 județe.

Primarul comunei argeşene Bradu, Florin Frăţică, a fost reținut pentru 24 de ore în dosarul de evaziune şi spălare de bani cu un prejudiciu de 30 milioane de euro, în care duminică au fost făcute percheziţii la persoane şi firme din domeniile IT şi construcţii, printre care Erbaşu, UTI şi Strabag.

La percheziţii au fost descoperite mai multe arme de foc, în locuinţa primarului din Argeş, dar şi sume de bani importante, la mai mulţi oameni de afaceri, a căror provenienţă nu a putut fi dovedită.

Frăţică este cel mai bogat primar din judeţ. Acesta are 90 de hectare de pădure, zeci de mii de metri pătraţi de terenuri, case, spaţii comerciale şi inclusiv un elicopter, potrivit DC News.

Primarul din Bradu a intrat de curând în PMP, dar este cunoscut pentru averea sa fabuloasă din vremea în care era membru PDL.

În declaraţiile sale de avere apar bunuri în valoare de milioane de euro. În ultmii ani a cumpărat în 90 de hectare de pădure la Călineşti, 90.000 de metri pătraţi de alte terenuri, case, apartamente, spaţii comerciale şi patru maşini. Deşi nu apare în declaraţia de avere, presa a scris că primarul şi-ar fi luat de curând şi elicopter.

Potrivit Poliţiei Române, cele 146 de percheziţii sunt făcute de poliţiştii de la Investigarea Criminalităţii Organizate, în Bucureşti şi judeţele Arad, Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Olt, Sibiu, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea, la sediile mai multor firme din domeniile IT şi construcţii şi la locuinţele unor persoane suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Poliţiştii vor pune în executare 90 de mandate de aducere, anchetatorii urmând să stabilească, în urma audierilor, dacă vor lua măsuri preventive în cazul suspecţilor.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că printre firmele percheziţionate sunt Erbaşu, UTI, Strabag, Romsys şi Total Network Solution. De asemenea, percheziţii au loc şi la locuinţa lui Cristian Romeo Erbaşu.

În dosar sunt vizaţi reprezentanţii a peste 200 de societăţi comerciale care, în perioada 2011-2014, ar fi creat circuite fictive pentru a nu plăti taxele şi impozitele datorate bugetului de stat, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române transmis duminică agenţiei MEDIAFAX.

"De asemenea, prin intermediul societăţilor implicate ar fi fost transferate aproximativ 100 de milioane de euro către persoanele în cauză, iar banii astfel obţinuţi ar fi fost reintroduşi în circuitul ilicit prin retrageri din conturile bancare în baza unor documente fictive", a precizat sursa citată.

Prejudiciul produs bugetului de stat a fost stabilit cu sprijinul specialiştilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi este de aproximativ 30 de milioane de euro.

La percheziţii participă peste 300 de poliţişti de la unităţile centrale şi teritoriale ale Poliţiei Române şi luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale.

Acţiunea este coordonată de Parchetul Tribunalului Bucureşti şi sprijinită de Serviciul Român de Informaţii.

Mai multe articole despre:
evaziune fiscală percheziţii primar reţinut