MENIU

Percheziţii la Biroul Electoral Central şi la Birourile Electorale ale sectoarelor 1 şi 4

Procurorii DNA au efectuat miercuri, 18 mai, percheziţii la Biroul Electoral Central (BEC) şi Birourile Electorale ale sectoarelor 1 şi 4 din Bucureşti, informează Realitatea TV.

UPDATE 14:30 PNL Bucureşti a transmis un comunicat referitor la verificările făcute miercuri de procurorii DNA, în care afirmă că "această acțiune ar trebui extinsă și la dosarele celorlalți candidați, de la celelalte partide sau independenți, înscriși în cursa electorală din București".

Pe de altă parte, reprezentanţii partidului specifică faptul că "niciunuia dintre candidații PNL din București nu îi revine vreo responsabilitate în ceea ce privește întocmirea listelor de semnături pentru susținerea candidaturilor depuse la Birourile Electorale de circumscripții".

Procurorii DNA au ridicat miercuri, 18 mai, mai multe documente de la Biroul Electoral Central, precum şi de la Birourile Electorale ale sectoarelor 1 şi 4 din Bucureşti. Există suspiciuni privind falsificarea listelor de semnături ale anumitor candidaţi.

La începutul lunii mai, procurorii DNA au făcut verificări similare şi la sectorul 5 din Capitală, existând suspiciunea că funcționari din Primăria sectorului 5 al municipiului București s-ar fi folosit de datele personale ale unor persoane fizice și ar fi falsificat o parte dintre semnăturile de pe listele electorale.

Potrivit Agerpres, mai mulți angajați din cadrul Consiliului Local al Sectorului 5 ar fi adunat datele personale, respectiv nume, prenume, CNP, adresa de domiciliu ale unor locuitori ai sectorului 5, creându-și în acest fel baze de date. În cauză există suspiciunea că aceste baze de date ar fi fost constituite cu persoanele aflate în evidența Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului pentru acordarea certificatelor cu grad de handicap. Conform acestora, funcționari din cadrul comisiei pentru acordarea gradului de handicap ar fi pretins și ar fi primit sume de bani pentru eliberarea certificatelor de handicap, prelungirea acestora sau preschimbarea gradului de handicap, parte dintre beneficiari neîndeplinind condițiile legale în acest sens.

În acest mod, funcționarii și-ar fi constituit o bază de date privindu-i pe unii dintre locuitorii sectorului 5, date care ar fi fost folosite pentru a fi întocmite listele electorale cu numărul minim de susținători pentru înscrierea în procesul electoral pentru funcția de primar la alegerile din 2016.

Procurorii au făcut verificări privind suspiciunea că, pentru obținerea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în procedura electorală de alegere în funcția de primar a lui Marian Vanghelie, funcționari din cadrul Primăriei sectorului 5 s-ar fi folosit de aceste date, ar fi permis accesul unor persoane neautorizate la aceste informații și ar fi falsificat o parte dintre semnăturile executate pe aceste liste de strângere a semnăturilor, în scopul de a strânge numărul minim de semnături solicitat de legea electorală.

Percheziţiile vin în contextul în care Organizaţia Iniţiativa România (IR) a depus pe 25 aprilie un denunț penal la DNA privind falsificarea de către partide și candidați a semnăturilor de pe listele de susținere depuse la birourile electorale din București. Pe 3 mai, IR a depus noi probe la dosar, a precizat Mihai Poliţeanu, preşedintele IR.