MENIU

Percheziții de amploare la două spitale MAI și la Casa de Pensii: 50 de persoane, aduse la audieri

<p>22 de percheziţii &icirc;n Sibiu, &icirc;ntr-un dosar de furt de motorină</p>

Oamenii legii efectuează, la această oră, mai multe percheziții la două spitale ale Ministerului Afacerilor Interne, dar și la Casa de Pensii Sector 1 București. În urma descinderilor, 50 de persoane vor fi aduse la audieri.

Ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) efectuează, astăzi, 27 octombrie, 13 percheziții la sediile unor instituții publice și la 10 domicilii din București, într-o cauză care privește săvârșirea unor infracțiuni de corupție referitor la eliberarea, în schimbul unor sume de bani, a unor documente medicale în fals, care au servit la întocmirea de dosare de pensionare.

Este vorba de diagnostice medicale false. Potrivit unor surse judiciare, printre locațiile unde se desfășoară descinderi se numără și două spitale ce aparțin Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Unitățile medicale din structura MAI care sunt percheziționate sunt Spitalul Colentina și Spitalul Dimitrie Gerota. Totodată, ofițerii desfășoară o acțiune în același caz și la Casa de Pensii Sector 1 din Capitală.

Sursele citate au explicat că scrisorile medicale privind diagnosticele false erau emise de o referendă din cadrul Spitalului Dimitrie Gerota. Totodată, totul se făcea exclusiv din birou, astfel încât referenda și persoanele care beneficiau de aceste dosare de pensionare ilegale nu se întâlneau. Potrivit MAI, niciuna dintre persoanele vizate de anchetă nu face parte din structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Aproximativ 150 de persoane s-au pensionat după ce referenda a emis scrisori medicale cu diagnostice false.

Astfel, în acest caz, ofițerii Direcției Generale Anticorupție vor pune în executare un număr de 50 de mandate de aducere pentru audieri.

Instrumentarea cauzei s-a realizat cu suportul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI).

În fapt, beneficiarii acestor înscrisuri le-au folosit la comisiile medicale, cu toate că, în realitate, nu sufereau de afecţiuni medicale sau afecţiunile erau mult mai uşoare în raport cu gradul de invaliditate solicitat în dosarul de pensionare.

Ca urmare a verificărilor efectuate cu privire la activitatea infracţională a rezultat identificarea, în cursul anului 2014, a 174 de scrisori medicale false emise pe numele a 155 persoane, ce domiciliază pe raza mai multor judeţe.