MENIU

Percheziții DIICOT, prejudiciu de 4,5 milioane euro. Directorul ROMPREST dat în consemn la frontieră

Percheziţii de amploare la mai multe firme, printre care societatea de salubrizare ROMPREST, deţinută de omul de afaceri Florian Walter. Procurorii DIICOT- Serviciul Teritorial Ploiești efectuează miercuri dimineața 37 de percheziții într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, prejudiciul cauzat ”bugetului  consolidat al statului fiind  de 4,5 milioane de euro, reprezentând impozitul pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată,  la care se adaugă suma de 60.494.600 lei  (echivalentul a 14.000.000 euro) supusă procesului de reciclare”, informează un comunicat DIICOT.

Update 12 20: Șefa interimară a DIICOT, Georgiana Hossu, a declarat  că sunt 28 de suspecți urmăriți penal în afacerea Romprest, 30 de firme fiind implicate într-un dosar de evaziune de 20 de milioane de euro.  Aceasta a mai declarat că Florian Walter se sustrage urmăririi penale, acesta este în țară, dar a fost dat în consemn la frontieră. 

”Am vrut să vă prezentăm azi o speță instrumentată de DIICOT, cu sprijinul Direcției Generale Anti Fraudă Fiscală, cu sprijinul traditionl al Jandarmeriei și suportul informativ al SRI. Investigațiile desfășurate de către echipa coordonată de DIICOT s-au efectuat cu privire la operațiuni nereale și circuite financiare fictive, realizate în 2012- 2014 de peste 30 de societăți comerciale. DIICOT a dispus urmărirea penală față de 23 de persoane, pentru evaziune fiscală de 20 de milioane de euro.(...) În 2 luni s-a fraudat bugetul cu 20 de milioane de lei, in 2012 rerezentantul Romprest a creat un circuit fictiv din 4 societăți comerciale pentru a ascunde proveniența ilegală a unei mari cantitati de clorură de calciu(..) Spălarea de bani a fost o componentă a activității. În cauză au fost efectuate 37 de percheziții, dispuse măsuri asiguratorii pe bunurile și conturile suspectilor Vor fi aduse la audieri 50 de pers, liderul grupării se sustrage în acest moment urmăririi penale. Sunt indicii că este în țară și oricum ne-am luat măsurile necesare să rămână în țară, oriunde s-ar afla. A fost dat în consemn la frontieră”, a spus șefa DIICOT,  într-o conferință de presă. 

Ea a explicat că firma de salubritate Romprest folosea circuite financiare fictive, prin utilizarea de firme fantomă pentru subcontractarea unor lucrări de prestări servicii, iar muncitorii erau angajați la negru.

Reprezentanții legali ai acestor firme fantomă nu pot fi identificați sau și-au declarat domiciliile în Republica Moldova sau în Ungaria.

Firmele fantomă mai erau utilizate și pentru a retrage din conturi mari sume de bani, cu diverse justificări: achiziție de fier vechi, achiziții de cereale, creditări și recreditări de societate.

"Nu exista o evidență a personalului muncitor subcontractant, nu existau situații de lucrări. Furnizorii aveau la rândul lor furnizori, care nu declarau livrări sau care țineau înregistrări neconforme cu realitatea. Nu existau rapoarte zilnice de activitate, nu existau locuri de desfășurare a activităților de curățenie, numărul de persoane sau calificarea acestora", a mai spus Hosu. 

"A fost un grup extrem de bine organizat, cu sarcini bine stabilite. Acest grup a fost coordonat de reprezentantul Romprest, inclusiv în demersul de finanțare a firmelor fantomă sau de creare a traseelor financiare. Suma totală supusă procesului de spălare a banilor este de 14 milioane euro. Acești bani au intrat în circuitul legal fie prin aport la capitalul Romprest, fie prin depunerea în conturile a două societăți comerciale nerezidente din Canada și SUA", a mai spus Giorgiana Hosu.

Ce spune comunicatul DIICOT 

Prejudiciul produs bugetului  consolidat al statului este în valoare totală de 4.500.000 euro,  reprezentând impozitul pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată,  la care se adaugă suma de 60.494.600 lei  (echivalentul a 14.000.000 euro) supusă procesului de reciclare.

Procurorii DIICOT – S.T. Ploieşti  efectuează cercetări faţă de suspecţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat,  evaziune fiscală, în formă continuată,  spălare a banilor, în forma continuată.

În cauză au fost  instituite măsuri asiguratorii până la concurenţa sumei de 18 milioane de euro reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin săvârşirea infracţiunilor.

La sediul DIICOT- S.T. Ploieşti  vor fi aduse în vederea audierii un număr de 50 de persoane.

Suportul de specialitate informativ şi tehnic a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul B.C.C.O. Ploieşti, B.C.C.O. Cluj-Napoca, B.C.C.O. Satu Mare şi B.C.C.O. Bucureşti.

 Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul GRUPĂRII MOBILE DE JANDARMI „MATEI BASARAB”.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de  Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Potrivit unor oficiali din DIICOT, vizat de percheziții este și omul de afaceri Florian Walter, patronul companiei de salubrizare Romprest.

În cursul dimineții, percheziții au avut loc și la sediul Romprest din sectorul 1 al Capitalei, dar și la domiciliul lui Florian Walter. Aproximativ 50 de persoane vor fi duse la sediul DIICOT din Ploiești pentru audieri, scrie Agerpres. 

Suspecţii ar fi folosit mai multe firme "fantomă" controlate prin interpuşi, societăţi cu care aceştia au semnat mai multe contracte fictive privind livrări de bunuri sau prestări servicii.

Au fost în desfășurare 28 de percheziţii în judeţele Prahova, Ilfov, Giurgiu, Cluj, Satu Mare, Braşov şi Brăila, precum şi în Capitală, fiind vizate 23 de persoane şi firme suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Printre societăţile la care au loc percheziţii este şi Romprest, care asigură salubrizarea în sectorul 1 al Capitalei.

Dosarul este instrumentat de DIICOT Ploieşti, astfel că persoanele care vor fi ridicate în urma percheziţiilor vor fi duse la audieri la această structură.

Florian Walter a fost actionar majoritar al FC Petrolul, precum şi unul dintre acţionarii echipei Dinamo, club de la care s-a retras în 2009. El a preluat apoi clubul Universitatea Cluj, iar în vara anului 2012 a plecat la FC Petrolul. Din vara anului 2013, Walter a revenit la U Cluj.