MENIU

Percheziții ale DNA la mafia cerealelor din Timișoara! Prejudiciul, peste 3 milioane de euro

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) efectuează joi dimineață, 18 februarie, mai multe percheziții în municipiul Timișoara și în localități din județul Timiș, într-un dosar ce vizează fapte de corupție comise în perioada 2009-2013.

"În cursul dimineții de 18 februarie 2016, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 6 locații situate în municipiul Timișoara și în localități din județul Timiș, la sediile unor societăți comerciale și la domiciliile unor persoane fizice", se arată într-un comunicat remis de DNA.

Printre cei vizați de percheziții se numără și Cristian Popa, un cunoscut om de afaceri ce activează în domeniul Agriculturii, fiind un important jucător pe piața cerealelor din Banat, potrivit Opinia Timișoarei.

Potrivit aceleiași surse, prejudiciul creat statului este rezultatul acțiunii unui grup infracțional organizat care practică evaziunea fiscală.

Procurorii DNA sunt însoțiți la descinderi de ofițerii Antifraudă, care vor verifica mai multe documente depsre care cred că au fost falsificată. Este vorba de facturi care ar fi fost emise pe numele unor firme fantomă care au ca interpuși cetățeni din Serbia.

Ancheta în acest dosar a fost începută în urmă cu 4 ani, dar a fost deosebit de dificilă din cauza intrării în circuitul evazionist a unor societăți comerciale din țara vecină.

Surse din rândul anchetatorilor susțin că schema afacerii era simplă. Se achiziționau cereale de la persoane fizice, erau emise facturi de la firme fantomă, apoi se solicita returnarea de TVA, după care firma era băgată în insolvență sau acțiunile erau cesionate unor cetățeni sârbi.

Procurorii anticorupție au ridicat mai multe documente, iar 5 persoane au fost duse la audieri.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Agenției Naționale de Administrare Fiscală și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Mai multe articole despre:
DNA percheziţii DNA perchezitii cereale