MENIU

Pentagonul analizează păstrarea de trupe americane în nordul Siriei

Secretarul Apărării din SUA, Mark Esper, a declarat luni că se discută opţiunea de a păstra unele trupe americane în părţi din nord-estul Siriei, în apropiere de câmpuri petroliere. 

Trupele americane vor fi alături de Forţele Democrate Siriene (SDF), pentru a se asigura că ţiţeiul nu ajunge sub controlul Statului Islamic (SI) sau al altor grupări, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Șeful Pentagonului a spus că, deşi este în desfăşurare retragerea din nord-estul Siriei, unele trupe sunt în continuare alături de forţe partenere în apropiere de câmpurile petroliere şi există discuţii ca unii militari să rămână acolo.

Esper a precizat că nu a prezentat încă această opţiune, dar că sarcina Pentagonului este de a analiza diferite variante.

Sâmbătă, acesta a anunțat  că toţi cei aproape 1.000 de militari care se retrag din nordul Siriei vor fi transferaţi în vestul Irakului pentru a continua campania împotriva luptătorilor Statului Islamic şi pentru „a ajuta la apărarea Irakului”.

Joi, Turcia a fost acord, în urma discuţiilor cu vicepreşedintele american Mike Pence, să suspende timp de cinci zile ofensiva în nord-estul Siriei pentru a le permite luptătorilor kurzi să se retragă din „zona de securitate” pe care Ankara vrea să o instituie la graniţa cu Siria.

După câteva ore însă, încetarea focului a fost rapid întreruptă de armata Turciei care a lansat, vineri, un raid aerian extrem de dur asupra localității Bab al-Kheir, la est de Ras al-Ain.

Armistiţiul era destinat de asemenea să atenueze criza declanşată de decizia bruscă a preşedintelui Donald Trump de a-i retrage pe toţi cei 1.000 de militari americani din nordul Siriei. Invazia turcilor în Siria a fost  criticată la Washington şi în alte capitale drept o trădare a aliaţilor kurzi care au luptat alături de trupele americane împotriva jihadiştilor.