MENIU

Pensiile speciale ale primarilor, amânate de CCR

Curtea Constituțională a amânat pentru 16 octombrie dezbaterea sesizării președintelui Kalus Iohannis referitoare la pensiile speciale ale primarilor.

Iohannis susține că textul de lege prin care primarii sunt răsplătiți în mod discreționar este neconstituțional. Și USR a contestat aceași lege la CCR pe motiv că pensiile speciale pentru aleșii locali introduse prin Codul Administrativ încalcă principiul egalității cetățenilor în fața legii.

Judecătorii CCR urmau să dezbată joi sesizarea președintelui Klaus Iohannis cu privire la Codul administrativ al României. Șeful statului contesta, printre altele, introducerea pensiilor speciale și articolul privind folosirea limbii minorităților în administrația locală.

Iohannis a trimis Curții Constituționale, pe 31 iulie, o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind Codul administrativ al României, criticând că această cuprinde norme neclare, paralelisme legislative și dispoziții necorelate atât între ele, cât și cu alte acte normative.

"O administrație publică modernă, într-un stat de drept, democratic și social trebuie să fie, înainte de toate, o administrație publică transparența, transparența de neconceput în absența unor reglementări clare, unitare și accesibile. Din analiză legii supuse controlului de constituționalitate, constatăm că această cuprinde norme neclare, paralelisme legislative și dispoziții necorelate atât între ele, cât și cu alte acte normative", susține șeful statului în sesizarea trimisă CCR.

Președintele Iohannis mai susține că modificarea textului restrânge domeniul de aplicare a răspunderii unui membru al Guvernului pentru un eventual conflict de interese, permițând practic celelalte fapte realizate dintr-un interes personal de natură nepatrimoniala ori cu scopul de a obține un folos material pentru alte rude apropiate sau pentru alte persoane.

Mai multe articole despre:
CCR pensii speciale