MENIU

Pensiile care vor trece prin a doua recalculare. Şeful Casei de Pensii, anunț important pentru vârstnici

Noua lege a pensiilor vine cu modificări semnificative pentru vârstnici. Vor fi afectați atât pensionarii viitori, care vor ieși la pensie după data de 1 septembrie 2024, cât și pensionarii care se află deja în plată. 

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a confirmat că se va efectua o a doua recalculare pentru anumite categorii de pensionari, afectând pe cei care beneficiază de sporuri pentru care se plătesc contribuții.

Această modificare marchează o schimbare esențială în abordarea calculului pensiilor. 

Până în prezent, sporurile pentru care se plătesc contribuții nu erau luate în considerare la determinarea cuantumului pensiilor. Cu toate acestea, noua regulă vine să corecteze acest aspect.

A mai rămas o lună până când se distribuie deciziile de recalculare. Cine NU primește a doua majorare din septembrie: noi date

Aceste sporuri includ venituri brute care provin din sporuri cu caracter nepermanent, cum ar fi al 13-lea salariu, acorduri globale sau diverse prime și sporuri primite sporadic pe parcursul activității.

De la data de 1 septembrie 2024, aceste sporuri vor fi luate în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra lor să fi fost datorate și achitate contribuții de asigurări sociale.

Ministrul Muncii a explicat cum vor fi date punctele de stabilitate. Cei cu studii superioare vor avea pensie mai mare

"Există și o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună.

Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca, de la 1 septembrie, să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale", a declarat şeful CNPP.