MENIU

Penitenciarele, o lume uitată. Drepturile deţinuţilor, încălcate

În penitenciare este o lume uitată, unde se întâmplă tot felul de atrocităţi. Au spus-o la unison mai mulţi avocaţi, într-o Ediţie Specială la Realitatea TV. Ioan Georgescu a explicat cum le sunt încălcate drepturile deţinuţilor şi cum, în calitate de avocat, asistă neputincios la condiţiile inumane în care trebuie să-şi ispăşească pedeapsa clienţii săi.

"Eu cred ca avem oameni slabi pregatiti la penitenciare. Va dau un exemplu. La penitenciarul din Timisoara, detinutii aflati in regim deschis pot merge la munca liberi. Se intorc seara la penitenciar. La Gherla s-a incercat iarasi acest lucru si se reuseste. N-am mai auzit in alta parte in tara. N-am auzit la Poarta Alba, la Rahova, la Jilava, n-am auzit sa se mai intample lucrul asta nicaieri in tara", a spus Ioan Georgescu.

"Dreptul detinutilor de a munci e un drept enuntat, dar rareori infaptuit. In interiorul penitenciarelor nu sunt locuri de munca", a spus Sorin Rosca Stanescu.

Avocatul Ioan Georgescu a făcut referirere şi la cazul deţinutului care a fost la un pas de moarte din cauza ignoranţei celor din penitenciare, prezentat pe larg de Realitatea TV săptămânile trecute.

"A fost audiat de catre un reprezentant al Administratiei Nationale a Penitenciarelor. A fost intrebat ce s-a intamplat de fapt acolo si cum s-a ajuns in situatia asta. Si omul a povestit cum s-a intamplat, a spus lucruri reale. A doua zi, el avea propunere, avea comisie pentru liberare conditionata. A fost amanat doua luni. Acelasi detinut a avut o problema medicala si aici intervine chestiunea privind dreptul la sanatate si la viata… Intr-un an de zile i-au fost scosi 10 dinti. De ce? Pentru ca in penitencire nu se trateaza dintii. In penitencire vin medicii stomatologi o data pe luna doar ca sa scoata dinti", a mai spus Georgescu.

Însă acestea nu sunt singurele exemple de nereguli.

"Inca mai exista plosnite in penitenciarele din Romania, inca mai exista apa cu viermi. Nimeni nu vorbeste de mafia din penitenciare vizavi de magazinele care sunt in penitenciare si de preturile practicate, care sunt de doua ori sau de trei mai mari", a spus Giorgiu Coman.

"In penitenciare, din pacate, e o lume uitata. Sunt profund dezamagit de acest sistem care nu doreste sa faca nimic pentru ameliorarea vietii de acolo. Chiar si reglementarea noului Cod penal... Scopul pedepsei prevazut in vechiul Cod penal nu se mai regaseste in noul Cod penal. Deci legiuitorul nu mai este interesat de acesti oameni si de scopul pentru care ii trimite acolo", a incheiat Georgescu.

Mai multe articole despre:
închisoare închisoare România