MENIU

Pedepsele pentru agresori ar putea crește: 5 ani pentru violență domestică

Pedepsele pentru agresori ar putea crește: 5 ani pentru violență domestică

Pedepse de până la cinci ori mai mari pentru agresorii care nu respectă ordinele de protecție! Este propunerea făcută, în Senat, de trei parlamentari. Dacă va deveni lege, cei care încalcă restricțiile vor risca până la cinci ani de închisoare. Din păcate, violența domestică a crescut în prima lună a stării de urgență, în contextul izolării la domiciliu, potrivit datelor oficiale. 

Peste 50.000 de femei au căzut victime violenței domestice, doar anul trecut. În realitate, numărul lor este mare, dar foarte multe îndură în tăcere, spun specialiștii. Dacă vor fi adoptate, noile norme îi vor pedepsi cu până la cinci ani de închisoare pe cei care nu respectă măsurile legate de ordinul de protecție.

"Din păcate, asa cum ne arata si cifrele, asistam la o crestere a numarului de victime in contextul crizei coronavirus. In 2018, au fost date peste 3775 de ordine, din care peste 1.400 au fost incalcate", spune deputatul Gabriela Podașcă, inițiatoarea proiectului de lege.

Pedepsele vor fi date, de exemplu, dacă agresorul refuză să fie evacuat, dacă nu respectă distanța sau dacă ia, în orice fel, legătura cu victima.

"Cu cat o pedeapsa este mai mare, cu atat este mai usor de inteles, mai ales pentru cei care comit infractiunile, ca faptele lor sunt intr-adevar grave", spune Onica Tudorache, expert în egalitate de gen. 

O modificare importanta este legata de asistenta juridica. Astfel, daca proiectul va deveni lege, statul va fi obligat sa le dea femeilor care cer un ordin de protectie avocat din oficiu.

"Persoana care cere un ordin de protectie, sau daca primeste un ordin de protectie provizioriu si apoi se adreseaza instantei cu un ordin de protectie de 6 luni de zile trebuie sa inteleaga clar care sunt obligatiile pe care le are persoana impotriva careia se indreapta acel ordin de protectie", explica avocatul Adrian Cuculis. 

În prezent, pedeapsa maximă pentru cei care încalcă ordinul de protecție este un an de închisoare. 

 

Mai multe articole despre:
violenta domestica