MENIU

Pe principiul „să moară și capra vecinului” - Ucraina vrea ca și România să intre în conflict cu Rusia

Ucrainenii vor ca și românii să se lupte cu rușii. Foto/Profimedia

Dronele căzute pe teritoriul României ar fi un motiv sufcient ca țara noastră să-i răspundă pe măsură Rusiei, consideră consilierul președintelui Zelenski, Mihailo Podoliak.

Consilierul lui Zelenski, Mihailo Podoliak, propune României să doboarele dronele rusești de lângă granițele sale, „pe o anumită rază”.

„Desigur, nimeni nu se aşteaptă ca NATO să invoce articolul 5 şi să intre în război cu Federația Rusă din cauza unei drone căzute pe un câmp românesc. Nu este cazul. Rusia îşi permite să folosească spaţiul aerian al României şi al altor vecini pentru a lansa atacuri asupra Ucrainei pentru un singur motiv. Pentru că există tăcere”, a scris pe X, fosta Twitter, Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii de top ai preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Poate că merită să articulezi mai ferm inadmisibilitatea de a încălca propriul spaţiu aerian? De exemplu, prin declararea disponibilităţii de a doborî aceste rachete şi drone pe o anumită rază pentru a-ţi proteja graniţele”, a mai spus acesta.

Consilierul președintelui Zelensky ar fi cerut fapte din țările vecine și a subliniat că autoritățile române au fost reticente să admită că o dronă de fabricație rusă a explodat în România.

„În cele din urmă, punctul cheie este că este necesar să ajutăm Ucraina cât mai curând posibil cu sisteme suplimentare de apărare aeriană, să le desfăşurăm în zonele de frontieră. Acest lucru va creşte semnificativ securitatea ţărilor care se învecinează cu Ucraina şi va limita capacităţile speculative şi provocatoare ale Rusiei. Este nevoie de acţiuni simple, nu de `tăcerea mieilor`...”, a mai spus Podolyak.