MENIU

Pauza de masă de 3 ore și orar flexibil! Cum vor schimba viața la job noile tehnologii

Cererile angajaților care fac parte din Generația X (persoane născute în intervalul 1960 - 1980) și Y (persoane născute între anii 1980 și 2000) de a avea o mai mare libertate și flexibilitate a programului la locul de muncă au fost îndeplinite de angajatorii care și-au modificat propriile politici de resurse umane pentru a răspunde acestor schimbări de atitudine, potrivit studiului Cisco Connected World Technology Report (CCWTR) aferent anului 2014.

De asemenea, studiul arată că până în 2020, majoritatea specialiștilor în resurse umane din Generațiile X și Y crede că smartphone-urile și dispozitivele purtabile vor fi cele mai importante echipamente conectate și vor fi folosite intensiv în desfășurarea activității profesionale.

Raportul CCWTR dezvăluie modul fundamental în care tehnologia transformă felul în care lucrăm și modul în care dispozitivele, aplicațiile și soluțiile preferate de către aceste generații permit dezvoltarea unor noi modalități de lucru - inclusiv apariția unui “Superangajat” care folosește 4 dispozitive. De asemenea, s-au observat schimbări în modul în care angajații și companiile percep munca de la distanță (44% dintre reprezentanții Generației Y sunt mai productivi la birou) folosirea aplicațiilor (60% dintre respondenți preferă stiloul și hârtia) și recrutarea de talente la scară globală (50% dintre managerii care se ocupă cu angajarea de personal ar fi dispuși să recruteze doar pe baza interviurilor video).

Prezentare generală

Studiul annual Cisco Connected World Technology Report examinează relațiile dintre comportamentul oamenilor, Internet și penetrarea rețelelor de comunicații. Examinarea acestor legături dezvăluie date despre modul în care companiile rămân competitive în contextul tendințelor și expansiunii tehnologiei. Raportul global este bazat pe sondarea angajaților în domeniul resurselor umane, cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani din 15 țări. Acesta oferă o perspectivă a provocărilor zilelor noastre pe piața forței de muncă și a provocărilor pe care companiile le întâmpină în procesul de a răspunde nevoilor curente sau viitoare ale angajaților și ale business-ului, în contextul creșterii nevoii de mobilitate, a riscurilor de securitate IT și al dezvoltării tehnologice.

Principalele concluzii

VIITORUL LOC DE MUNCĂ

Utilizarea dispozitivelor/tehnologiei la locul de muncă

•  Numărul de dispozitive:
•    Majoritatea angajaților folosesc în viaţa de zi cu zi două sau trei dispozitive personale sau oferite de către angajatori.
•  Roboți:
•    8 din 10 profesioniști în resurse umane cred că angajații cu venituri medii vor avea roboți care să-i asiste în diferite activități legate de muncă – deși majoritatea nu se așteaptă la apariția acestor tipuri de roboți până în 2020.
•  Importanța smartphone-urilor:
•    Aproximativ 60% respondenți ar fi dispuși să aleagă un altfel de dispozitiv în locul  laptopului, pe care să îl folosească atât la serviciu cât și în interes personal.
•    Cu toate acestea, aproximativ 40% ar alege totuși un laptop pentru a-l folosi atât la serviciu, cat și pentru uz personal.
•    În anul 2020, cel mai conectat dispozitiv al unui angajat va fi un smartphone, după părerea celor mai multi respondenți.
•  Diferențe între generații în folosirea dispozitivelor:
•    7 din 10 profesioniști în resurse umane cred că angajații aparținând Generației Y pot îndeplini sarcinile mai rapid dacă li se permite folosirea dispozitivelor mobile și aplicațiilor, în loc de desktop-uri, laptopuri sau notebook-uri.
•  Aplicații vs. website-uri:
•    Doar un sfert dintre profesioniștii în resurse umane ai Generațiilor X și Y sunt de părere că website-urile vor fi întotdeauna importante. De asemenea, un sfert dintre aceștia au indicat faptul că se bazează doar pe folosirea aplicațiilor pentru a-și îndeplini sarcinile de serviciu pe parcursul unei zile.
 
Sarcini multiple
•  Supertaskers:
•    Peste 40% dintre angajații care aparțin Generațiilor X și Y și aproape 60% dintre profesioniștii în resurse umane se consideră a fi persoane capabile să realizeze mai multe activități în același timp (Supertasker).
•  Dispozitive preferate:
•    Cea mai mare parte a celor implicați în studiu declară că preferă să realizeze mai multe sarcini în același timp folosind smartphone-ul.
•  Diferențe între generații:
•    40% dintre profesioniști consideră că angajații din Generația Y sunt cei mai eficienți în a realiza mai multe activități concomitent.
•    Mai mult de o treime dintre respondenții aparâinând Generației X, alături de persoanele care lucrează în domeniul resurselor umane și care au avut în subordine angajați aparținând Generației Y, au declarat că cea mai mare provocare legată de aceștia din urmă este ambiția lor de a obține totul imediat
 
Program și spațiu de lucru flexibile
•  Profesioniștii “disponibili în orice moment”:
•    Se mai respectă programul de lucru de la 9 la 5? Studiul aratată faptul că flexibilitatea este noua tendință la nivel profesional.
•    Aproximativ 25% dintre profesionișii Generațiilor X și Y au declarat că organizația la care sunt angajați le permite să lucreze de acasă.
•    În mod paradoxal, cei din Generația Y, cărora li se oferă și posibilitatatea de a lucra din afara biroului, preferă să fie prezenți fizic în clădirea companiei, la polul opus față de cei din generația X.
•  Recrutare prin intermediul soluțiilor video:
•    58% dintre profesioniștii în domeniul resurselor umane ar fi dispuși să angajeze un candidat intervievat exclusiv prin intermediul soluțiilor de conferință video.
•  Disponibilitatea de a lucra de pe Marte:
•    Aproximativ un sfert dintre cei intervievați ar fi dispuși să fie delegați pe Marte dacă organizația pentru care lucrează ar deschide un birou local în spațiu.
•    Cei mai mulți participanți la studiu consideră că birourile fizice vor continua să existe chiar și în anul 2020, deși 40% au declarat că numărul acestora se va restrânge.
•  Flexibilitatea programului de muncă perceput ca instrument de recrutare:
•    Aproximativ jumătate dintre profesioniștii Generațiilor X și Y au observat că departamentele de resurse umane se ajustează, astfel încât să permită angajaților un stil de lucru mai flexibil, cu mobilitate crescută. O treime dintre cei intervievați au declarat că această practică nu se răspândește însă la viteza dorită.
•    În timp ce salariul a rămas cel mai important factor pentru majoritatea celor implicați în studiu, flexibilitatea în a-și stabili propriul program de lucru sau posibilitatea de a lucra de acasă sunt elemente foarte importante pentru aproape 20% dintre profesioniștii Generațiilor X și Y. Aceeași tendință este observată la nivelul a 33% dintre profesioniștii în resurse umane.

DISPOZITIVE ȘI TEHNOLOGII PURTABILE

Unele persoane pot considera laptopul ca fiind un dispozitiv din generația trecută, al cărui loc a fost preluat de ceasuri și ochelari inteligenți, iar persoanele din generația Y accentuează procesul adopției noii tehnologii. În lumina acestui considerent, raportul Cisco Connected World Technology prezinta unele excepții de la această convingere generală:
•    Generațiile X și Y preferă smartphone-urile în defavoarea televizorului. Majoritatea profesioniștilor din aceste generații ar face aceeași alegere.
•    54% din profesioniștii Generațiiei Y și 38% din cei ai Generației X își verifică telefonul imediat ce se trezesc. De asemenea, 1 din 5 persoane din ambele grupuri ar fi foarte îngrijorată dacă cineva le-ar fura smarphone-ul.
•    Cea mai mare parte a respondenților consideră că în anul 2020 cel mai important dispozitiv conectat la internet al unui angajat va fi smartphone-ul. În comparație cu cei din Generația Y, mai mulți profesioniști aparținând Generației X cred că un dispozitiv purtabil va fi cel mai important, în defavoare smartphone-ului.

Despre studiu

Al patrulea studiu anual Cisco Connected World Technology Report a fost comandat de Cisco și realizat de InsightExpress, o companie independentă de cercetare a pieței, cu sediul în Statele Unite. Rezultatele studiului global au fost obținute prin intermediul aplicării unui sondaj la nivelul profesioniștilor din Generațiile X și Y, precum și al angajaților din departamentele de resurse umane, dintr-o paletă largă de industrii, la nivel global. Sondajul a cumulat 3.700 de participanţi din 15 țări: Statele Unite, Canada, Mexic, Brazilia, Regatul Unit, Franţa, Germania, Olanda, Rusia, Polonia, India, China, Japonia, Coreea de Sud și Australia.

Mai multe articole despre:
viaţă studiu job Cisco generatie