MENIU

Patronii clubului Colectiv, arestaţi preventiv pentru 30 de zile

Cei trei acționari ai Clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Cătălin Gancea și Costin Mincu, au primit mandate de arestare preventivă, marți, pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de magistraţii Judecătoriei Sectorului 4. Cei trei sunt acuzați de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. Decizia nu este definitivă, însă este executorie, astfel că cei trei vor fi duși în Arestul Central al Poliției Capitalei, potrivit Realitatea TV.

Potrivit surselor Realitatea TV, Alin George Anastasescu a afirmat că ar fi văzut montându-se acele artificii și, la momentul respectiv, ar fi cerut să nu existe astfel de efecte, dar ar fi primit asigurări de la un expert pirotehnist că nu există pericol de incendiu, a transmis corespondentul Realitatea TV, Ionela Arcanu. 

Unul dintre cei trei acţionari ai clubului Colectiv a transmis, pe Facebook, un mesaj prin care-şi exprimă regretul pentru tragedia din localul său:

"Sunt împietrit de durerea din mine și din jurul meu. Am pierdut colegi și prieteni dragi în noaptea care ne-a îndoliat pe toți. Alții se zbat la margine de viață, pe paturi de spitale. Sunt cu ei, cu toți, în gând în fiecare clipă de acum și până când voi închide ochii. Am vrut să fac din Colectiv o poveste frumoasă, pentru că am crezut mereu în pasiunea mea cea mai mare: muzica. Povestea s-a sfârșit printr-un coșmar. O parte din mine a murit pe 30 octombrie la Colectiv. Aș vrea să pot șterge lacrimile de pe obrajii celor care i plâng pe cei care s-au dus. În schimb, nu pot decât să stau cu capul plecat în fața judecății. Regret enorm tot ce s-a întâmplat", a spus Costin Hosu, prin intermediul avocatului său.

Cei trei patroni ai Clubului Colectiv şi-au petrecut noaptea după gratii, iar astăzi vor fi duşi în faţa judecătorilor pentru emiterea mandatelor de arestare. Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală.

În comunicatul Parchetului General se precizează că cei trei au fost reținuți pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă:

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus reţinerea inculpaţilor: MINCU COSTIN,ANASTASESCU GEORGE- ALIN, GANCEA PAUL-CĂTĂLIN sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, prevăzută de art. 192 alin. 3 Cod penal”.

Procurorii mai menționează că pe 31 octombrie au dispus începrea urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunilor de omor calificat și distrugere calificată, în vederea stabilirii circumstanţelor şi împrejurărilor săvârşirii faptelor:

Cu privire la infracţiunile reţinute în sarcina inculpaților, facem următoarele precizări: Prin ordonanța din data de 31 octombrie 2015, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul București, fiind sesizați cu privire la faptul că în incinta Clubului Colectiv a avut loc un incendiu în urma căruia au murit mai multe persoane, iar altele au suferit vătămări corporale, au dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârșirea infracțiunilor de omor calificat și distrugere calificată, în vederea stabilirii circumstanţelor şi împrejurărilor săvârşirii faptelor”.

Totodată, procurorii precizează că în urma probelor, a rezultat că incendiul s-a produs cu consecința ”morții și vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club”:

Din datele și probele administrate ulterior a rezultat că incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spațiul respectiv au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecința morții și vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club”. 

În același comunicat se subliniază că prin ordonanța din data de 2 noiembrie 2015, s-a dispus schimbarea încadrării juridice dată faptelor săvârșite, din infracțiunea de omor calificat în infracțiunea de ucidere din culpă:

Având în vedere împrejurările în care fapta a fost comisă, după cum rezultă din probatoriul administrat până în acest moment al urmăririi penale, se relevă forma de vinovăție a culpei, și nu a intenției, astfel încât, prin ordonanța din data de 2 noiembrie 2015, s-a dispus schimbarea încadrării juridice dată faptelor din infracțiunea de omor calificat prev. de art. 189 alin. 1 Cod penal în infracțiunea de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 3 Cod penal.

Prin ordonanța motivată din data de 2 noiembrie 2015, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Grancea Paul Cătălin, Anastasescu George Cătălin și Mincu Costin, administratori ai SC Colectiv Club SRL, sub aspectul infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă", se mai arată în comunicat.

Procurorii au început, luni, audierile la Parchetul General în dosarul penal deschis, inițial, în rem pentru faptele de omor calificat și distrugere calificată, după ce 32 de persoane și-au pierdut viața și peste 150 au fost rănite în urma incendiului izbugnit, vineri noapte, în clubul Colectiv. Totodată, mai multe victime care au suferit răni minore au venit în fața procurorilor și polițiștilor criminaliști pentru a da detalii despre tragedia de vineri noapte, care ar putea să îi ajute pe anchetatori în acest dosar.

Conform noului Cod Penal, pedeapsa maximă pentru ucidere din culpă este de șapte ani de închisoare, mai blândă decât cea prevăzută în cazul omorului calificat, care se pedepsește cu închisoare între 15 și 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi sau detențiune pe viață.