MENIU

Război total pe Codul Fiscal. Şefele de partid au ieşit la atac cu replici acide

Gorghiu și Plumb, replici acide

Razboi total între PSD şi PNL pe tema Codului Fiscal, retrimis vineri de preşedintele Klaus Iohannis în Parlament. În plin Cod Portocaliu spre Roşu de caniculă, Puterea şi Opoziţia duc o luptă pe viaţă şi pe moarte pe codul fiscalităţii, văzut ca buturuga mică care poarte răsturna carul mare, și de o parte și de cealaltă. "Este sinuciderea politică a PNL", spune șefa interimară a PSD, Rovana Plumb, în timp ce copreședintele PNL, Alina Gorghiu spune că Victor Ponta şi o parte din PSD "fac valuri pentru a acoperi situaţia juridică a lui premierului".

Preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, a făcut prima mişcare de atac duminică la prânz într-o conferinţă de presă acuzând "politicianismul" PNL, care își reneagă acum propriul vot dat în Parlament pe Codul Fiscal.

"Modificările de fiscalitate s-au bucurat în Parlament de o susținere cvasiunanimă. 85 dintre cei 86 de parlamentari PNL prezenți în Parlament la adoptarea Codurilor fiscale au votat "pentru". Și tocmai de aceea măsurile care sunt cuprinse în Codurile fiscale trebuie să fie promovate", a declarat şefa interimară a PSD. 

Rovana Plumb consideră că retractarea Codului Fiscal votat în Parlament este un act de sinucidere politică a principalului partid de Opoziţie.

În susţinerea discursului şefei interimare de partid, premierul Victor Ponta a publicat pe Facebook lista parlamentarlor din Opoziţie care au susţinut pachetul de legi fiscale.

"Cititi aceasta lista si aceste declaratii - e din ce in ce mai evident ca actualul PNL/PDL este cel mai neserios si neprofesionist partid din ultimii 25 ani! O adevarata catastrofa pt Romania daca vor veni la guvernare!", a scris Ponta pe Facebook.

Lupta pentru şefia PSD. Ce spune Rovana Plumb despre Liviu Dragnea

În replică, Alina Gorghiu a acuzat atitudinea "isterică" a Rovanei Plumb şi a spus că aceasta încearcă să se legitimize ca preşedinte al PSD prin atacuri la adresa Opoziţiei.

Potrivit Alinei Gorghiu, Victor Ponta şi o parte din PSD "fac valuri pentru a acoperi situaţia juridică a lui Ponta".

"Nimeni nu dă foc Codului Fiscal, nu îl aruncă la gunoi, preşedintele a cerut rediscutarea codului pe motive de îngrijorare legate acopeirea golului bugetar. Noi am cerut argumente şi cifre din partea PSD care să ne arate că măsurile sunt sustenabile", a precizat Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu îi dă o lovitură puternică şi avocatului Ponta, arătându-i că premierul nu își poate asuma răspunderea guvernamentală pe Codul Fiscal din considerente juridice:

"E o jurisprudență a CCR care îl împiedică pe Victor Ponta să-și asume răspunderea guvernamentală pe Codul Fiscal, o lege care e deja în Parlament. Rovana Plumb și Victor Ponta nu au un limbaj civilizat. Rovana Plumb vrea să se legitimizeze ca președinte interimar al PSD cu atacuri la adresa mea.

Copreşedintele PNL a arătat că Opoziţia este discpsă să rediscute serios în Parlament Codul Fiscal: "Noi vrem un Cod Fiscal care să aibă o relaxare fiscală sustenabilă", a spus Alina Gorghiu

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri seară, că Executivul va începe să promoveze măsurile cuprinse în Codul Fiscal fie prin Ordonanță de Urgență, fie prin asumarea răspunderii, în condițiile în care șeful statului Klaus Iohannis a respins proiectul de lege și l-a retrimis Parlamentului pentru reexaminare.

Coaliția de guvernare se reunește luni pe Codul fiscal și salariile demnitarilor

PMP cere explicații președintelui Klaus Iohannis

Partidul Miscarea Populara ii cere presedintelui Klaus Iohannis sa lamureasca acuzatiile pe care i le-a adus premierul Victor Ponta vineri, dupa trimiterea spre reexaninare a noului Cod Fiscal. Ponta a afirmat ca decizia de respingere este fie una pur politica, fie "este o decizie luata in afara Romaniei si impotriva intereselor Romaniei pe care Dl Iohannis trebuie sa o aplice cu orice risc".

PMP arata ca acuzatii aduse de Ponta sunt foarte grave si ca "daca ar fi adevarata, ar reprezenta un temei suficient pentru acuzatia de inalta tradare".

Victor Ponta a facut aceste afirmatii in doua ocazii, mai intai intr-o postare pe Facebook scrisa la scurt timp dupa anuntul respingerii noului Cod Fiscal, si apoi intr-o interventie telefonica la un post TV, potrivit Hotnews.ro.
 
"Alaturi de restul opiniei publice, PMP a luat act cu stupoare de acuzatia adusa de premierul Ponta presedintelui Klaus Iohannis: "este o decizie luata in afara Romaniei si impotriva intereselor Romaniei pe care Dl Iohannis trebuie sa o aplice cu orice risc".

Ce spune premierul Ponta e foarte grav. Il acuza pe presedintele Romaniei ca actioneaza impotriva intereselor Romaniei, si ca decizia nepromulgarii legii privind Codul Fiscal a fost luata in afara tarii", arata PMP intr-un comunicat de presa transmis duminica.

Coaliția de guvernare urmează să se reunească luni, pe agenda discuțiilor fiind ordonanța privind salariile demnitarilor și situația creată după ce președintele Klaus Iohannis a retrimis Codul fiscal în Parlament, conform unui anunț făcut de președinta Consiliului Național al PSD, Rovana Plumb.

Liderii coaliției de guvernare vor discuta subiectul retrimiterii în Parlament a noului Cod fiscal, decizie luată vineri de președintele Klaus Iohannis, și ar putea decide convocarea unei sesiuni extraordinare pentru adoptarea acestui document.

"Dacă mă întrebați pe mine, undeva în a doua parte a lunii august trebuie făcută sesiune extraordinară parlamentară', a afirmat vineri Rovana Plumb, potrivit Agerpres.

"Totdeauna, atunci când se face rectificarea bugetară, trebuie avute în vedere toate măsurile adoptate de către Guvern și Legislativ anterior aplicării rectificării bugetare. În momentul de față, pe ordonanța privind salariile demnitarilor nu există bugetare", arăta Plumb.

Mai multe articole despre:
cod fiscal noul cod fiscal