MENIU

Partidul Comunist din China renunță la politicile stricte privind natalitatea: Familiile pot avea trei copii. Ce replici au dat chinezoaicele

Familii pe strada, în China / Foto: ProfiMedia

Partidul Comunist din China (PCC) a luat o decizie importantă pe fondul declinului demografic provocat de propriile politici privind natalitatea aplicate în ultimele decenii. Mai exact, membrii acestuia au agreat să permită cuplurilor să aibă câte trei copii. Replica chinezoaicelor nu s-a lăsat așteptată și dă peste cap "planurile" partidului aflat la putere. 

Confruntate cu un declin demografic cauzat de propriile politici privind natalitatea practicate în ultimele decenii, autoritățile comuniste din China au adoptat la sfârșitul săptămânii trecute o modificare a legislației care le permite cuplurilor să aibă câte trei copii. Există însă o problemă: femeile nu prea mai vor să facă copii, relatează HotNews.ro, care citează CNN.

De mai bine de 35 de ani, Partidul Comunist a impus o politică foarte strictă potrivit căreia cuplurile aveau dreptul la un singur copil. ”Roadele” încep să se vadă: autoritățile de la Beijing se tem acum, pe fondul unui boom economic, că populația îmbătrânește rapid, iar curând ar putea avea o criză a forței de muncă. 

Pentru a combate riscurile economice ale unui declin demografic, partidul a anunțat în 2015 că le dă voie tinerilor căsătoriți să aibă câte doi copii. În ciuda acestei măsuri, din 2016 și până în prezent rata nașterilor a scăzut constant, an de an, fapt ce a determinat, se pare, PCC să meargă și mai departe cu relaxarea măsurilor și să permită acum trei copii.

Decizia nu a fost primită cu brațele deschise de opinia publică. Din contră, oamenii au luat cu asalt mediul online pentru a vorbi despre îngrijorările legate de creșterea costului vieții și sporirea inechității între sexe la locul de muncă.

Foarte mulți au argumentat că a crește trei copii s-ar putea dovedi imposibil din cauza costurilor uriașe, cel puțin pentru majoritatea cuplurilor din mediul urban, care se confruntă cu o plafonare a salariilor, un program de muncă din ce în ce mai aglomerat cu lungi ore la birou și cu tot mai puțin oportunități pe piața muncii.

"Nu-mi doresc nici măcar un copil, ce să mai zic de trei”, a comentat o femeie pe platforma Weibo (o versiune locală a Twitter), mesajul ei devenind viral și înregistând nu mai puțin de 51.000 de aprecieri.

În China, dezechilibrele între cele două sexe sunt mai mari pentru că tradiția potrivit căreia cea care trebuie să se ocupe singură de creșterea copiilor și gospodărie este în continuare femeia, mai arată sursa citată.

 

Mai multe articole despre:
china partid comunist pcc natalitate copii