MENIU

Parlamentul European face un apel la țările europene să garanteze dreptul femeilor la avort

Test sarcină

Parlamentul European (PE) a adoptat un raport prin care solicită statelor membre UE să garanteze accesul femeilor la avort, denunțând faptul că unele țări au încă legi „extrem de restrictive” care interzic avortul, cu excepția unor circumstanțe strict definite, care obligă femeile să facă avorturi clandestine sau să-și ducă sarcina la termen împotriva voinței lor. Votul dat ieri a fost unul strâns, și asta deoarece vorbim despre 378 de voturi "pentru", 255 "împotrivă" şi 42 de abţineri, fiind precedat de o dezbatere intensă cu o zi înainte, respectiv în ședința de miercuri.

Raportul nu are caracter obligatoriu pentru statele membre, ci sunt mai degrabă recomandări care reflectă poziția PE într-o chestiune care a generat dispute în unele state membre, relatează G4Media.ro.

Europarlamentarii îndeamnă statele membre să protejeze și să consolideze sănătatea și drepturile sexuale și reproductive ale femeilor (SRHR), afirmând că dreptul la sănătate, în special drepturile asupra sănătății sexuale și reproductive, reprezintă un pilon fundamental al drepturilor femeilor și al egalității de gen care nu poate fi în niciun fel diminuat și, în niciun caz, retras.

În raport, PE declară că încălcările SRHR ale femeilor sunt o formă de violență împotriva femeilor și fetelor și împiedică progresul către egalitatea de gen.

Fără a nominaliza vreun stat membru, legislativul european subliniază că unele țări au încă legi „extrem de restrictive care interzic avortul, cu excepția unor circumstanțe strict definite, care obligă femeile să facă avorturi clandestine sau să-și ducă sarcina la termen împotriva voinței lor, ceea ce reprezintă o încălcare a drepturilor omului”, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen, mai arată sursa citată.

Citește Raportul referitor la situația sănătății sexuale și reproductive și a drepturilor aferente în UE, în contextul sănătății femeilor

 

Mai multe articole despre:
pe parlamentul european apel tari ue avort