MENIU

Parlamentul European cere VIZE pentru americanii care vin în Uniunea Europeană

Europenii vor tratament egal cu americanii! Parlamentul European cere vize pentru americanii care vin în UE

Europenii vor tratament egal cu cei de peste Ocean în regimul vizelor! Parlamentul european cere vize pentru americani când vin în Uniunea Europeană. Legislativul european a adoptat și o rezoluție în acest sens.

 

Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluție prin care cere Comisiei Europene să prezinte un act juridic pentru suspendarea timp de un an de zile a dreptului cetățenilor americani de a nu avea viză pentru a intra în Uniunea Europeană.

Cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români sunt în continuare obligați să dețină viză pentru a intra în SUA, în timp ce toți ceilalți cetățeni ai UE sunt exonerați de această obligație pentru șederile de scurtă durată (maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile), la fel ca si cetățenii americani atunci când vizitează Uniunea Europeană, transmite Parlamentul European.

Croaţia, de șapte ani în UE, mai are puțin până la ridicarea obligativității vizelor. La începutul acestei săptămâni, a anunțat că a semnat deja un acord de cooperare cu SUA privind comunicarea datelor pasagerilor.

Deși subiectul vizelor este pe agenda oficialilor români, ambasadorul SUA la București declara la începutul acestui an că vizele pentru români nu vor fi eliminate prea curând.

Parlamentul a adoptat joi cu 376 voturi pentru, 269 împotrivă și 43 abțineri o rezoluție prin care îndeamnă Comisia să prezinte un act juridic ce prevede suspendarea pentru o perioadă de douăsprezece luni a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA, după cum este stabilit prin mecanismul de reciprocitate.

Parlamentul a solicitat deja să respecte normele în rezoluția adoptată, în plen, în martie 2017, notează Parlamentul European într-un comunicat de presă.

În conformitate cu legislația UE, în cazul în care o țară terță nu elimină obligativitatea vizelor în termen de 24 luni de la data notificării oficiale a unei situații de lipsă de reciprocitate, Comisia trebuie să adopte un act juridic de suspendare a exonerării resortisanților săi de obligația de a deține viză pentru o perioadă de 12 luni. Atât Parlamentul European, cât și Consiliul ar putea formula obiecții cu privire la un astfel de act (articolul 290 alineatul (2) din Tratatul UE)”, se mai arată în același comunicat.