MENIU

Parlamentarii își construiesc centrală pe hidrogen și gaz, ca să devină independenți energetic

Sursa foto: Pixabay

Parlamentarii vor să aibă centrală pe hidrogen și gaz ca să devină independenți energetic. Doar pentru studiul de fezabilitate statul va plăti de 252.000 de lei. O astfel de centrală va livra curent și apă caldă pentru Casa Poporului. Aleșii susțin că noua tehnologie va reduce expunerea la radon, un gaz toxic care crește riscul de cancer pulmonar și care aparent s-a acumulat în cantități mari în pereții clădirii, potrivit anunțului de licitație. 

Parlamentarii români vor să aibă la Palatul Parlamentului o centrală care să funcționeze cu un mix de gaz și hidrogen, astfel încât imensa clădire ce adăpostește sediul mai multor instituții ale statului român să-și asigure din surse interne consumurile energetice și de termie. Licitația a fost lansată în SICAP de către Camera Deputaților și prevede momentan, o cheltuială de 252.000 lei pentru realizarea unui studiu de fezabilitate, contract pe cinci luni.

Deputații ar vrea soluția la cheie pentru o centrală de cogenerare de înaltă eficiență, amplasată pe terenul aferent Casei, care să livreze curent și apă caldă pentru Palat și care să funcționeze cu un mix de gaz și hidrogen. Mai mult decât atât, o astfel de instalație ar reduce expunerea la radon, un element toxic, care aparent s-a acumulat în cantități mari în pereții clădirii, după cum se precizează în Caietul De Sarcini.