MENIU

Parchetul instanţei supreme a deschis dosar penal în legătură cu procedura de achiziţie a corvetelor

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Biroului Permanent al Senatului corespondenţa cu Ministerul Apărării Naţionale privind achiziţia corvetelor multifuncţionale, cu precizarea către BP că este vorba de soluţionarea unui dosar penal.

”Vă rugăm să ne transmiteţi corespondenţa transmisă de Ministerul Apărării Naţionale, sub semnătura ministrului Apărării, Mihnea Ioan Motoc, prin intermediul Secretariatului General al MApN, privind obţinerea aprobării prealabile a achiziţiilor, în cadrul programului strategic de înzestrare «Corvetă multifuncţională»”, se arată în adresa Parchetului semnată de procurorul de caz Adina Petrescu şi de procurorul-şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, Romulus Dan Varga.

La finalul lunii noiembrie 2016, fostul Executiv adopta o Hotărâre de Guvern prin care se stabilea procedura prin care Ministerul Apărării să încheie un contract cu șantierul naval olandez Damen de la Galați pentru construirea a patru corvete multifuncționale de ultima generație, prima dintre ele urmând a fi livrată în primii 2,5 ani de la semnarea acordului.

Costul întregului program a fost estimat la circa 1.6 miliarde de euro (inclusiv TVA) și presupune, dincolo de construcția propriu-zisă a navelor, și achiziția munițiilor, suportul logistic inițial, instruirea echipajelor, dar și colaborarea șantierului la modernizarea altor nave, precum și elemente de offset.


Guvernul a decis prin HG procedura pentru achiziția corvetelor, dar cu aprobarea Parlamentului pentru demararea oricărui contract

Guvernul a ales corvetele Damen după un studiu în care au fost luate în considerare mai multe variante și a decis inițierea unei proceduri de achiziție diferită de o licitație publică în conformitate cu legislația la nivel european care permite statelor să realizeze astfel de achiziții pe domeniul militar.

Practic, HG-ul adoptat de Guvern nu reprezintă un contract semnat sau măcar aprobat, ci stabilește doar condițiile și liniile mari în care un astfel de contract poate fi semnat între statul român și compania vizată. Inițierea achiziției publice are loc abia după aprobarea din partea Parlamentului.

"Având în vedere faptul că valoarea estimată a contractului, fără TVA, este mai mare decât echivalentul în lei a 100 milioane euro, Ministerul Apărării Naționale a transmis Parlamentului României, în data de 18 octombrie 2016, scrisorile prin care se solicita aprobarea prealabilă pentru inițierea procedurii de atribuire, așa cum prevede art. 51 alin. 2 din OUG 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniile apărării și securității", transmitea în decembrie anul trecut Ministerul Apărării, condus la acel moment de Mihnea Motoc.

Scrisoarea Mapn a ajuns pe masa Senatului în noiembrie, pe când HG-ul era în dezbatere publică, însă președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, după ce inițial s-a arătat contrariat de planurile de achiziție a Mapn, a decis să dea de lucru viitorului Parlament. "Nu o să luăm o hotărâre acum", a spus Tăriceanu.



După alegerea noului Parlament însă, solicitările Mapn nu s-au mai regăsit pe ordinea de zi a legislativului. 

De ce a decis fostul Guvern să cumpere corvete fabricate în România și ce presupun cei 1,6 miliarde de euro estimați în program

"Decizia de a propune Parlamentului României derularea contractului cu Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, pentru producerea a patru corvete din clasă SIGMA-proiect 10514 în Șantierul Naval Damen Galați S.A., a avut în vedere un studiu-concept în care au fost analizate 13 proiecte de corvete. În cadrul acestui studiu au fost identificate patru proiecte care puțeau răspunde cerințelor formulate de Forțele Năvale Române", spunea Mapn anul trecut.

Procedura de achiziție aleasă de Guvern, în contextul regulilor europene

Guvernul a decis să adopte HG-ul pentru achiziția corvetelor respectând OUG 114/2011, care transpune Directiva 2009/81/CE a Parlamentului European și a Consiliului, și care stipulează că Guvernul are dreptul de a stabili circumstanțele și procedurile specifice pentru atribuirea contractelor de achiziție publică în situațiile prevăzute de art. 346 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

Articolul 346 din TFUE spune că orice stat membru poate luă măsurile pe care le consideră necesare pentru protecția intereselor esențiale ale siguranței/securității sale și care se referă la producția sau comerțul cu armament, muniție și material de război.

"Interesul esențial de securitate pentru statul român îl constituie consolidarea/ dezvoltarea pe teritoriul național a unei capabilități industriale năvale, în domeniul militar, în care să se construiască și să se doteze o prima corvetă în intervalul de 2,5 ani și gruparea de 4 corvete într-o perioadă de maxim 7 ani, în vederea furnizării și intrării în înzestrarea forțelor năvale române", susține Mapn în notă de fundamentare a HG-ului.

"Ulterior, această capabilitate navală de pe teritoriul național va trebui să fie în măsură să execute lucrările de mentenanța a corvetelor pe durată de viață a acestora, dar și lucrări de mentenanța pentru restul navelor din cadrul forțelor năvale române, asigurându-se o creștere considerabilă a securității aprovizionării pe timp de pace, în situații de criză și la război", se mai arată în document.

Mai multe articole despre:
ÎCCJ corvete