MENIU

Procurorul general întreabă CSM dacă poate trimite dosarul alegerilor la Parlament

Parchetul general cere lămuriri în dosarul alegerilor din 2009 și a trimis în acest sens o solicitare către Consiliul Superior al Magistraturii. 

Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a transmis, în cursul zilei de luni, o sesizare Marianei Ghena, președintele Consiliului  Superior al Magistraturii cu privire la dosarul alegerilor diin 2009.

În mod concret, Consiliul Superior al Magistraturii este întrebat dacă dosarul privind alegerile din 2009, în care s-a dispus o soluţie de clasare ce vizează infracţiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale, poate fi trimis comisiei parlamentare care analizează problema alegerilor. 

Demersul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție  este întemeiat pe dispozițiile art. 133 alin. 1 din Constituția României și art. 1 din Legea 317/2004, potrivit cărora Consiliul Superior al Magistraturii  este garantul independenţei justiţiei. 

Totodată, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție solicită Consiliului să aprecieze  cu privire la necesitatea sesizării în baza art. 146 lit. e) din Constituţia Românei a Curţii Constituţionale a României cu o cerere de constatare a existenţei unui conflict juridic de natură constituţională ivit între autoritatea legiuitoare şi autoritatea judecătorească.