MENIU

Paragraful secretizat din DECRETUL de mobilizare semnat de Putin prevede încorporarea unui milion de oameni! DEZVĂLUIRI EXPLOZIVE

Serghei Șoigu și Vladimir Putin

Paragraful secretizat din decretul privind mobilizarea parțială semnat, miercuri, de președintele Vladimir Putin permite Ministerului Apărării să încorporeze un milion de oameni, scrie Novaia Gazeta, citând o sursă de la Kremlin care a cerut să-și păstreze anonimatul. Cu alte cuvinte, vorbim despre o mobilizare la scară largă, și nu despre una de o amploare redusă, așa cum s-au grăbit să susțină autoritățile ruse, în frunte cu ministrul Apărării Serghei Șoigu. De altfel, potrivit sursei citate, cifra a fost corectată de mai multe ori până la a se ajunge la varianta finală. În plus de asta, la începutul discuțiilor s-a avut în vedere desemnarea întregului decret ca fiind "pentru uz oficial", fapt ce reprezintă cel mai înalt nivel de clasificare prevăzut de legislația din Rusia.

După discursul susținut miercuri dimineața de Vladimir Putin, pe site-ul portalului de informații juridice a fost publicată o versiune scanată a decretului privind mobilizarea care a fost redactat de Ministerul rus al Apărării. Jurnaliștii ruși au remarcat imediat că paragraful 7 al documentului este desemnat „pentru uz oficial”, realtează HotNews.ro.

Ulterior, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a afirmat că articolul secretizat se referă la numărul de rezerviști care ar putea fi chemați pentru serviciul militar.

„Singurul lucru pe care îl pot spune este că Serghei Șoigu a zis în declarațiile sale: \"300 de mii de oameni\". Aici vorbim despre numărul de până la 300 de mii de oameni”, a precizat Peskov.

Lucrurile nu stau însă deloc așa. O sursa din Administrația Prezidențială a liderului de la Kremlin care a acceptat să discute cu jurnaliștii de la Novaia Gazeta sub condiția anonimității a afirmat că la început s-a avut în vederea desemnarea întregului decret ca „pentru uz oficial”, poziția fiind susținută de reprezentanții Ministerului Apărării.

Potrivit sursei, în cele din urmă s-a decis doar ascunderea paragrafului 7, legat de numărul adevărat al celor care ar trebui mobilizați.

„Cifra a fost corectată de mai multe ori și, în final, s-au decis asupra unui milion”, susține sursa citată.

Potrivit unor surse din mai multe ministere contactate de jurnaliștii de la Novaia Gazeta, nici măcar celelalte departamente ale guvernului rus nu au primit textul integral al decretului și nu există nicio modalitate de a-l vedea prin MEDO (sistemul interdepartamental de gestionare a documentelor folosit de guvernul rus).

„Din accesul meu la MEDO văd același text ca toți ceilalți: al șaptelea paragraf este ascuns”, a spus directorul unui departament ministerial.

Novaia Gazeta, considerat ultimul mare ziar independent din Rusia, a anunțat oficial pe 28 septembrie că își suspendă activitatea după ce a primit mai multe avertismente de la Rozkomnadzor, autoritatea de supraveghere a mass-media din Rusia.

Un tribunal din Rusia a revocat pe 5 septembrie licența de presă a publicației însă site-ul din afara Rusiei a ziarului, lansat după suspendarea activității din Rusia, continuă să funcționeze.

Novaia Gazeta este condusă de Dmitri Muratov, laureatul Premiului Nobel pentru Pace în 2021, mai arată sursa citată.