MENIU

Paradoxul din R. Moldova. Sub guvernarea pro-europeană, caracatița pro-Rusia și-a impus oamenii

Maia Sandu, prinsă în capcana lui Dodon

La două luni și jumătate de la preluarea guvernării împreună cu partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase, președintele pro-rus Igor Dodon a reușit să impună în pozițiile-cheie din arhitectura de putere a Republicii Moldova oameni loiali lui sau apropiați fățiș de Rusia.

Ultimul exemplu este noul președinte al Curții Constituționale – o instituție care are ultimul cuvânt în marile dezbateri politice de la Chișinău – unde Dodon l-a propulsat pe un fost politruc sovietic, potrivit G4Media.

Vladimir Țurcan a ocupat funcții în Partidul Comunist încă de când Moldova era parte a URSS, iar apoi a devenit ambasador în Federația Rusă și a rămas constant un admirator al Kremlinului. Mai mult, Țurcan a avut dese poziționări anti-românești și anti-NATO.

Coaliția de guvernare a votat-o președinte al Parlamentului pe Zinaida Greceanîi, colegă de partid cu Igor Dodon și fost premier în mandatul de președinte al lui Vladimir Voronin.

Pavel Voicu, noul ministru al Apărării, a făcut prima vizită oficială din mandatul său la Moscova. Voicu s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Şoigu, cu care a discutat despre situaţia regională și reforma sectorului de apărare din Republica Moldova.

El este un apropiat al președintelui pro-rus Igor Dodon, participând alături de el la o excursie la Muntele Athos pe când era şef al Inspectoratului de poliţie Bender, potrivit Europa Liberă.

Ruslan Flocea este unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Igor Dodon și a fost propulsat în fruntea temutului CNA, echivalentul DNA din România. Ruslan Florea a fost consilier al președintelui Dodon, apoi secretar general al Aparatului Președintelui R. Moldova. Anterior fusese consilier al Zinaidei Greceanîi pe vremea când ea era prim-ministru al republicii.

Victor Gaiciuc, desemnat de Dodon ca secretar al instituției (similară cu CSAT), este înrudit cu președintele țării, care i-a cununat un copil, potrivit sursei citate.

Mai multe articole despre:
null