MENIU

PARADOX în România: Producem și avem prețuri uriașe la curent și gaze, în UE - Românii, îngenuncheați din 2022 - Planul șocant

Românii sunt îngenuncheați de prețurile tot mai mari la energie și la gaze. Țara noastră se află în topul scumpirilor din Europa. Faptul că la noi aceste prețuri au crescut cu mult peste media europeană, arată că, într-o țară ca România, unde peste 90% din energia electrică și gaze sunt produse la nivel național, cauzele principale au fost interne, anunță Realitatea PLUS. Experții au avansat un scenariu șocant în legătură cu explozia prețurilor din România în ultimele luni.

România a ajuns în TOPUL scumpirilor din Uniunea Europeană în acest an. Preţurile medii la electricitate și gaze pentru consumatorii casnici din UE au continuat să crească semnificativ în semestrul doi din 2022. În țara noastră au fost înregistrate CELE MAI MARI creșteri de prețuri, potrivit datelor Oficiului European de Statistică (Eurostat).

Experții în domeniu cred că, de la debutul anului 2022, guvernanții români au derulat o strategie de a aduce bani suplimentari la bugetul de stat prin stimularea creșterii prețului la gaze și energie electrică, potrivit Realitatea PLUS.

CELE MAI MARI PREȚURI LA ENERGIE ȘI GAZE, ÎN UE - ÎN 2022 - ROMÂNIA ESTE CAMPIOANĂ

Anul 2022 a adus cele mai mari prețuri  la energie electrică și gaze naturale din toată istoria Eurostat, nu numai in România, ci peste tot în toată Europa. După o creştere majoră a preţurilor care a început înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, a urcat semnificativ în semestrul doi din 2022. Recent, preţurile la electricitate şi gaze naturale au arătat semne de stabilizare, parţial în urma politicilor şi intervenţiilor guvernelor din Uniunea Europeană. Statele membre UE au aplicat diverse măsuri, cum ar fi reducerea taxelor şi impozitelor, scutiri temporare de la plata taxelor pentru consumatori, plafonări de preţuri sau alocarea de vouchere consumatorilor finali, în timp ce unele ţări au aplicat preţuri reglementate.

România însă este campioană la creșterile prețurilor la gaze și electricitate, fiind în topul scumpirilor din UE.

Țara noastră se află pe PRIMUL LOC la creșterea prețului la energie electrică în UE. Față de 2021, în România a crescut prețul la energie electrica cu peste 100%. După România urmează țări ca Cehia, Danemarca, Lituania, cu creșteri sub 100%, iar la polul opus sunt creșteri de doar 3-4-5%, ca de exemplu în Bulgaria.

ROMÂNIA, CAMPIOANĂ LA SCUMPIRI - ENERGIA ELECTRICĂ, TOT MAI SCUMPĂ

ROMÂNIA: creștere de 112%
CEHIA: creștere de 97%
DANEMARCA: creștere de 70%
LITUANIA: creștere de 65%

POLONIA: creștere de 5%
BULGARIA: creștere de 5%
GERMANIA: creștere de 4%
LUXEMBURG: creștere de 3%

Sursa: Eurostat

La gazele naturale, România se află pe AL DOILEA LOC în TOPUL scumpirilor în UE. Creșterile de prețuri la gaze sunt și mai mari decât cele la energei, în România, cu o diferență de 165% față de 2021. Totuși, suntem după Cehia la explozia prețurilor, unde acestea au crescut cu 231%. Creșteri mai mici de prețuri au fost în Croația sau Slovacia, cu 14%, respectiv 18%.

ROMÂNIA, CAMPIOANĂ LA SCUMPIRI - EXPLOZIA PREȚURILOR LA GAZE

CEHIA: creștere de 231%
ROMÂNIA: creștere de 165%
LETONIA: creștere de 156%
LITUANIA: creștere de 112%
BELGIA: creștere de 102%

SLOVACIA: creștere de 18%
CROAȚIA: creștere de 14%

Sursa: Eurostat