MENIU

Paradis turistic, mistuit de flăcări! 6 morți și zeci de oameni care au sărit în ocean pentru a scăpa din infern - Imagini apocaliptice - VIDEO

Insula Maui/ Profimedia

Scene apocaliptice pe insula hawaiiana Maui. Cel puțin șase persoane și-au pierdut viața în urma incendiilor de vegetaţie alimentate de rafale de vânt aduse de apropierea unui uragan. Pentru a scăpa de flăcări și fum, unii oameni au recurs la gesturi extreme, aruncându-se în ocean, relatează Reuters şi The Guardian.

Incendiile, alimentate de vânturile puternice provocate de uraganul Dora, au distrus afaceri din oraşul istoric Lahaina şi au provocat rănirea a cel puţin 24 de persoane, au declarat miercuri autorităţile. Pacienţii cu arsuri au fost transportaţi cu avionul pe insula Oahu, relatează Ziare.com.

"Principalul nostru obiectiv acum este să salvăm vieţi", a declarat primarul comitatului Maui, Richard Bissen, în cadrul unei conferinţe de presă. Bissen ştia puţine detalii despre decese, spunând că abia fusese informat despre numărul acestora înainte de începerea briefingului.

În prezent, partea vestică a insulei Maui, inclusiv staţiunea turistică Lahaina, este aproape izolată, o singură autostradă fiind încă deschisă, în timp ce oficialii spun că flăcările au făcut ravagii pe o suprafaţă extinsă. Accesul în zonă nu este permis decât pentru salvatori.

Oamenii panicaţi care fugeau de flăcări au postat videoclipuri şi fotografii pe reţelele sociale care arată nori apocaliptici de fum ce se ridicau peste plaje şi peste palmierii altădată idilici, acum carbonizaţi, relatează Ziare.com.

Unele persoane au fost nevoite să sară în ocean pentru a scăpa de fum şi de flăcări, fiind salvate de Garda de Coastă a SUA.

Statul a deschis cel puţin cinci adăposturi pentru cei evacuaţi, au declarat oficialii.

Serviciul Naţional de Meteorologie a declarat că actualele incendii de vegetaţie apar din cauza unei combinaţii de condiţii: vegetaţie uscată, vânt puternic şi umiditate scăzută. Potrivit Universităţii din Hawaii, incendiile mari sunt un eveniment aproape anual în unele părţi ale arhipelagului Hawaiian, dar amploarea lor este de această dată neobişnuită.

Până marţi seară, sute de hectare arseseră deja, iar drumurile şi şcolile fuseseră închise în unele părţi din comitatele Hawaii şi Maui. În Maui, incendiile au distrus, de asemenea, părţi din Kula, o zonă rezidenţială din regiunea montană.

Oficialii spun că vântul provocat de uraganul Dora a înteţit flăcările în tot statul. Furtuna se afla la aproximativ 1.200 de km sud-sud-vest de Hawaii la ora locală 5 a.m., a declarat Centrul Naţional pentru Uragane.

Avertizările de vijelie au rămas în vigoare pentru toate insulele hawaiiene, fiind posibile vânturi puternice de până la 96 de km/h.