MENIU

Păpușile Muppets se reinventează. Un nou personaj cu autism se alătură echipei

Echipa de producție a celebrului show pentru copii, Sesame Street, a lansat un nou sezon în care s-a inclus un personaj cu autism. Christine Ferraro, unul dintre scenariștii show-ului, a venit cu această sugestie după ce rata de diagnostic din ultimele decenii a crescut considerabil. Astfel, Ferraro și colegii au considerat că este o inițiativă potrivită pentru a ajuta telespectatorii - cei mai mulți dintre ei fiind copii - să înțeleagă mai bine fenomenul și să îl poată recunoaște și accepta, dacă se intersectează cu astfel de situații. 

Noul personaj din poveste se numește Julia și este o fetiță veselă, căreia îi place să cânte, dar care nu are același comportament cu al celorlalți. Când cineva salută întreg grupul de prieteni, Julia este singura care nu răspunde, iar din când în când, are accese de entuziasm, care se manifestă prin sărituri repetitive. De asemenea, nu-i place zgomotul excesiv.

Personajul manifestă șabloane comportamentale tipice copiilor cu autism. Stacey Gordon, artistul păpușar care o mânuiește pe Julia, este mama unui copil cu autism. Ea susține că un astfel de personaj îi va ajuta pe ceilalți copii să interacționeze mai bine cu un coleg care ar putea avea acest diagnostic, fără a fi stresați sau șocați de manifestările lui.

”Nu vor mai fi îngrijorați când începe să plângă, aparent fără motiv. Vor înțelege de ce el se joacă altfel decât ceilalți”, susține Stacey.