MENIU

Moment istoric la Blaj: Papa Francisc a beatificat șapte eroi martiri

<p>Papa Francisc</p>
<p>Papa Francisc la Blaj</p>
<p>Papa Francisc la Blaj</p>
<p>Papa Francisc la Blaj</p>
<p>Papa Francisc la Blaj</p>

Moment istoric la Blaj: Papa Francisc a beatificat, duminică, șapte eroi martiri pe Câmpia Libertății de la Blaj.

Cei şapte episcopi greco-catolici martiri beatificaţi, duminică, au lăsat poporului român o "preţioasă" moştenire, ce poate fi sintetizată în două cuvinte - libertate şi milostivire, a transmis Papa Francisc, în faţa a zeci de mii de persoane, care au participat la Sfânta Liturghie oficiată pe Câmpia Libertăţii de la Blaj.

Cei şapte episcopi greco-catolici români proclamaţi duminică Fericiţi sunt: Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu. Ei au fost torturaţi şi prigoniţi de regimul comunist şi au murit între anii 1950 - 1970.

"Voi aţi suferit din cauza discursurilor şi acţiunilor bazate pe discreditare, care duceau până la expulzarea şi la distrugerea celui care nu putea să se apere şi reduceau la tăcere vocile disonante", a spus Papa Francisc.

PAPA FRANCISC a vizitat apoi o familie de romi din Blaj

Suveranul Pontif a subliniat că, în faţa persecuţiei "neîndurătoare" din partea regimului, cei şapte episcopi au dat dovadă de o credinţă şi de o iubire "exemplare" pentru poporul lor.

"Cu mare curaj şi cu tărie interioară, au preferat să sufere o dură detenţie şi orice fel de tortură decât să îşi renege apartenenţa la iubita lor Biserică. Aceşti Păstori, martori ai credinţei, au recâştigat şi au lăsat poporului român o preţioasă moştenire pe care o putem sintetiza în două cuvinte: libertate şi milostivire", a afirmat Papa Francisc, conform Agerpres.

În ultima zi a vizitei apostolice, Papa Francisc a ajuns pe Câmpia Libertăţii de la Blag unde oficiază ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri, în fața a peste 100.000 de pelerini. 

Președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă participă și ei la Blaj. 

Suveranul Pontif se va întoarce la Vatican în această după-amiază. Ceremonia de rămas bun va avea loc pe aeroportul din Sibiu.

Papa Francisc nu a mai plecat, duminică dimineață, cu elicopterul, așa cum era programat, din Sibiu, spre Câmpia Libertății, din cauza ceții care era la Blaj. Acesta se îndreaptă spre Blaj cu mașina, pe DN14, scrie realitateadesibiu.net.

La Sibiu, duminică dimineață, Suveranul Pontif a fost întâmpinat de Astrid Fodor, primarul Sibiului, Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, și Adela Muntean, prefectul Sibiului.

Papa le-a oferit celor trei doamne o medalie, arată surse din cadrul CJ Sibiu.
Astrid Fodor i-a oferit Papei un tablou ce reprezintă Sibiul, iar Daniela Cîmpean o icoană și o traistă tradițională.

Duminică, la ora 17, Papa va reveni la Sibiu. Pe Aeroportul Internațional de la Sibiu va avea loc ceremonia de plecare a Suveranului Pontif. La ora 17.30, Papa va avea avionul spre Roma.

Papa la Blaj 2019. Papa Francisc va fi prezent la Blaj duminică, 2 iunie 2019, punctul culminant al vizitei în România, Acolo, pe Câmpia Libertăţii, va beatifica şapte episcopi greco-catolici care au murit în urma prigoanei regimului comunist.

Aproximativ 50.000 de oameni sunt aşteptaţi duminică pe Câmpia Libertăţii, unde va avea loc slujba de beatificare a celor şapte episcopi greco-catolici morţi în urma prigoanei din închisorile comuniste.

Este vorba despre Valeriu Traian Frenţiu şi însoţitorii săi, după cum sunt numiţi în documentele de la Vatican, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie şi Tit Liviu Chinezu. 

Papa, discurs emoționat la Iași, în fața a 150.000 de credincioși: ”Voi sunteți comunitatea vie”

Papa la Blaj 2019. Odată cu interzicerea cultului greco-catolic de către comunişti, în 1948, refuzul episcopilor greco-catolici de a trece la Biserica Ortodoxă s-a soldat cu persecuţii şi, în cazul unora dintre ei, cu moartea în temniţele comuniste.
Rude ale celor şapte episcopi martiri care vor fi beatificaţi duminică de către Papa Francisc se vor afla pe Câmpia Libertăţii, alături de zecile de mii de pelerini aşteptaţi la eveniment.

La evenimentul istoric de la Blaj va fi prezent şi preşedintele României, Klaus Iohannis. Acesta se va deplasa şi pe Aeroportul din Sibiu, unde va avea loc ceremonia de plecare din România a Suveranului Pontif.

Programul vizitei Papei Francisc la Blaj şi Sibiu:

  • 10:35 – Sosire la Câmpia Libertăţii din Blaj
  • 10:45 – Divina Liturghie cu beatificarea a şapte episcopi martiri greco-catolici, Câmpia Libertăţii din Blaj Omilia Sanctităţii Sale; „Regina Coeli”
  • 15:40 – Întâlnire cu comunitatea romă din Blaj, Salut al Sanctităţii Sale
  • 17:00 – Sosirea la Aeroportul Internaţional din Sibiu 
  • 17:20 – Ceremonia oficială a plecării

Câmpia Libertăţii este locul în care, în urmă cu 171 de ani, în 3/15 mai 1848, 40.000 de români au scandat "Noi vrem să ne unim cu Ţara".

Potrivit istoricilor, anul 1848 este anul pe care ”Mica Romă” l-a impus în istorie. Acum, aici, în 2 iunie, vor veni, din nou, zeci de mii de oameni. De asemenea, mii de pelerini sunt aşteptaţi în 2 iunie şi pe traseul pe care Papa Francisc îl va parcurge până în Piaţa 1848.

Papa la Blaj 2019. Acolo, pentru cei care nu vor putea asista la slujba de beatificare de pe Câmpia Libertăţii, va fi amplasat un uriaş ecran, unde ceremonia va putea fi urmărită live.

Atât în Piaţa 1848, cât şi în restul oraşului au fost puse 280 de steaguri, din care 140 ale României şi 140 ale Vaticanului. Tot pentru a marca vizita papală, în oraş au fost plantate peste 45.000 de flori în culorile Vaticanului. 

GALERIE FOTO: Vizită istorică a Papei Francisc în Capitala Moldovei!

Pentru Sanctitatea Sa a fost pregătit un tron special, din lemn autentic, cules din arhitectura puşcăriilor de la Sighet şi Gherla, iar designul face trimitere la calvarul detenţiei, la suferinţa şi la moartea pentru Hristos. Privit din lateral, braţul tronului arhieresc reprezintă o sugestie abstractă, care trimite cu gândul la geamul-vizor cu gratii (tot în număr de 7), prin care spiritul caută libertatea şi speranţa, îl caută şi îl întâlneşte pe Dumnezeu. Tronul este tapiţat cu catifea albă şi cu aur.

Întâlnirea Papei cu reprezentanţii comunităţii rome din Blaj va avea loc într-o biserică construită special în acest scop.

Papa la Blaj 2019. Papa Francisc va sta pe un alt jilţ special. Scaunul este tapiţat cu catifea albă, având spătarul decorat cu stema papală, realizată în tehnica broderiei. Spătarul înalt, terminat în formă de arc semicircular, evocă bolta cerească. Numit şi arc în plin centru, el este specific arhitecturii romane şi ulterior celei clasice. Albul catifelei semnifică puritatea, fiind „culoarea“ catolică liturgică, folosită la toate sărbătorile Domnului. Linia arcului din lemn, care finalizează spătarul, alături de arcul însoţitor săpat în lemn şi de arcul format de partea superioară a catifelei fac o aluzie subtilă la Sfânta Treime, scrie Adevărul.