MENIU

"Papa Francisc vrea să anuleze Biblia". O ştire falsă care a făcut vâlvă pe site-urile ortodoxe

Papa Francisc anulează Biblia? Ştire falsă

Papa Francisc este subiectul predilect al unor atacuri mediatice de tip "fake news". Ultima ştire falsă despre Suveranul Pontif care a circulat în limba engleză, dar a fost rapid tradusă şi la noi spune că Papa a anunţat că "Biblia este total depășită, are nevoie de o schimbare radicală şi va fi anulată oficial". 

Mii de credincioşi ortodocşi sunt scandalizaţi după ce ştirea privind anularea Bibliei a început să circule pe site-urile ortodoxe de la noi şi pe reţelele de socializare.

Ştirea falsă a pornit de la un articol publicat de site-ul ThereIsNews.com pe data de 2 aprilie, în care se spune direct că Papa anulează Biblia. Pentru a fi şi mai credibilă, ştirea spune că a fost stabilită deja o întâlnire între cele mai înalte personalități ale bisericii unde va fi decisă cartea care va înlocui Biblia, numele și conținutul acestuia. "Unele nume sunt deja luate în considerare, iar cel care are mai multă putere este Biblia 2000", se spune în articol.

Manipularea se face inclusiv prin imaginea aleasă cu Suveranul Pontif în care acesta este îngândurat şi pare posedat de intenţii malefice.

Site-urile ortodoxe româneşti au preluat ştirea falsă cu titluri denigratoare la adresa Papei. Comentariile la articole sau mesajele de pe Facebook sunt şi ele violente la adresa liderului religios de la Vatican.

"Ereticul Papa Francisc anulează Biblia si propune să creeze o nouă carte", titrează un articol ortodox. Altele se limitează la un titlu laconic, dar sugestiv: "Fără cuvinte: Papa Francis a decis sa anuleze Biblia". Sau: "Papa Francisc loveste din nou: Biblia este total depășită și are nevoie de o schimbare radicală"

Textul fals îl citează pe Papa cu următoarea declaraţie: „Nu putem continua să încercăm să vorbim publicul nostru într-o lume cu totul nouă, cu o carte care are mii de ani. Noi pierdem urmași și trebuie să mergem un pas mai departe în căutarea modernizării bisericii. să rescrieți Cuvântul lui Dumnezeu, chiar dacă numai Vechiul Testament, în care există anumite pasaje, este mai bine să nu se repete".

Comentariile fac trimitere la apariţia Antichristului şi la războiul declanşat dreptei credinţe care anunţă sfârşitul vremurilor.

Un alt caz controversat: A negat Papa existenţa Iadului?

Vaticanul a reacţionat recent în scandalul mediatic provocat de presupusa afirmaţie a suveranului pontif că "iadul nu ar exista".

Presupusul interviu dintre Papa Francisc și un jurnalist italian nu trebuie considerat o redare exactă a cuvintelor acestuia, ci doar „reconstrucția" autorului, precizează un comunicat al Sfântului Scaun.

Este vorba de întâlnirea cu Eugenio Scalfari, de 93 de ani, o întâlnire „privată, cu ocazia Paștelui, în care nu i s-a acordat vreun interviu", se poate citi în comunicatul oficial din 29 martie.

Scalfari, care se declară fățiș ca ateu, este fondatorul și fostul editor al publicației italiene de stânga La Repubblica.

Într-un articol publicat pe pagina publicaíei, Scalfari pretinde că Pontiful i-ar fi spus că „iadul nu există, (dar) dispariția sufletelor păcătoșilor există". Este a cincea întâlnire dintre cei doi, nefiind prima în care jurnalistul prezintă fals cuvintele Papei dintr-o audiență privată.

În noiembrie 2013, după o controversă similară, Scalfari a admis că cel puțin unele cuvinte publicate „nu au fost spuse de Papă", asta în condiíile în care a recunoscut că își face interviurile fără un suport de înregistrare și fără să ia notițe.

„Încerc să înțeleg persoana pe care o intervievez, iar apoi scriu răspunsurile lui cu cuvintele mele."

 

Mai multe articole despre:
PAPA FRANCISC