MENIU

Papa Francisc, mesaj de Crăciun dominat de efectele sociale ale pandemiei: Zidurile naționalismului împiedică depășirea crizei

Papa Francisc

Papa Francisc a transmis vineri, în tradiționalul său mesaj de Crăciun, un îndemn la unitate globală, făcând apel către toate statele lumii să dea dovadă de o fraternitate reală, care să depăşească familia, etnia, religia, limba şi cultura, în ceea ce privește distribuția vaccinului împotriva noului coronavirus. Pandemia nu ține cont de granițe, iar naționalismul nu este o soluție, a subliniat Suveranul Pontif. 

”În acest moment istoric, marcat de criza ecologică şi de grave dezechilibre economice şi sociale agravate de pandemia de coronavirus, avem nevoie mai mult ca oricând de fraternitate”, a spus Papa Francisc. Suveranul Pontif a vorbit despre persoanele vulnerabile și bolnave care, din cauza efectelor pandemiei asupra economiei, au rămas fără locuri de muncă sau sunt în situații precare, și despre femeile care, în timpul perioadei de izolare, au suferit din cauza violenţelor domestice.

Precizând că sănătatea oamenilor este o problemă a întregii lumi, Suveranul Pontif a criticat aşa-zisul ”naţionalism al vaccinurilor”, în contextul în care ONU a atras atenția că, pentru a evita agravarea pandemiei, țările sărace nu trebuie lăsate la urmă în ceea ce privește distribuirea vaccinului anti-Covid. 
”Fie ca Fiului Domnului să reînnoiască în politicieni şi în liderii guvernelor acel spirit al cooperării internaţionale, începând cu îngrijirile medicale, pentru a ne asigura că toţi oamenii vor avea acces la vaccinuri şi tratament. În faţa unei provocări care nu cunoaşte graniţe, nu putem să ridicăm ziduri. Suntem cu toţii în aceeaşi barcă”, a mai transmis liderul de la Vatican. 

Papa Francisc a vorbit și despre actualele condiții de izolare, care împiedică reuniunile în familie, dar care pot fi și o ocazie pentru a conștientiza importanța lor. 
”Gândurile mele se îndreaptă acum către familii, către cele care astăzi nu pot să se reunească, dar şi către cele care sunt obligate să rămână în locuinţele lor. Fie ca acest Crăciun să devină pentru noi toţi ocazia de a redescoperi familia ca leagăn al vieţii şi al credinţei; un loc al iubirii primitoare, al dialogului, al iertării, al solidarităţii fraterne şi al bucuriei împărtăşite, o sursă de pace pentru toată omenirea”, le-a transmis credincioșilor Suveranul Pontif, citat de Vatican News.