MENIU

Papa Francisc și-a încheiat vizita în Lesbos, luând în avion trei familii de refugiați sirieni

<p>Papa Francisc&nbsp;</p>

Papa Francisc și-a încheiat vizita pe insula elenă Lesbos și a decolat spre Roma în jurul orei locale 12.15 GMT, pe aeronavă îmbarcându-se și trei familii de refugiați sirieni de confesiune musulmană, care vor fi cazați la Vatican, transmit Reuters și France Presse.

"Papa a dorit să facă un gest de bun venit în ceea ce privește migranții, însoțind în avionul său spre Roma trei familii de refugiați din Siria, 12 persoane în total, între care șase copii", se arată într-o declarație difuzată de Vatican.

Două familii sunt originare din Damasc și cealaltă din Deir Azzor, din teritoriile ocupate de organizația Stat Islamic, mai precizează Vaticanul.

În timpul acestei vizite cu o puternică semnificație umanitară și ecumenică, papa a vizitat centrul de migranți Moria, a luat prânzul cu refugiații într-un container special amenajat, s-a întâlnit în port cu locuitorii din Lesbos, unde trăiește și o comunitate catolică, și a avut întâlniri succesive cu arhiepiscopul Atenei, Ieronim al II-lea și cu patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului, împreună cu care a semnat o Declarație comună, precum și cu prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras.

În Declarația comună pe care au semnat-o, cei trei prelați cer comunității internaționale să dea dovadă de curaj în fața acestei crize umanitare colosale, într-o rară manifestare de unitate între catolici și ortodocși, relatează AFP.

În timpul petrecut pe insula greacă, pontiful a salutat în mod special copiii, a vorbit cu ei, s-a uitat la desenele lor din care multe descriau călătoria pe mare. Papa a spus că vrea să le păstreze, să le pună pe biroul său și să le arate jurnaliștilor în timpul călătoriei de întoarcere la Roma, relatează Radio Vatican.

Plânsul nou-născuților a însoțit pas cu pas dialogurile papei, relatează AGERPRES. Un om, un refugiat creștin, s-a aruncat la picioarele Sfântului Părinte și i-a cerut să-l binecuvânteze, plângând și mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru aceste momente. Un copil i-a cerut o amintire, iar papa i-a dăruit un rozariu. Din mulțime, se auzeau fraze scurte, într-o engleză improvizată: ''noi venim din Siria'' sau ''familia mea a fost răpită de Statul Islamic'', ''vin din Irak, sunt rănit la un picior, am nevoie de un medic''. Alții i-au cerut ajutor: ''vor să ne respingă, faceți ceva!''. De mai multe ori, mulțimea a strigat disperată: ''Freedom'' (libertate).

Mai multe articole despre:
papa PAPA FRANCISC vizită papa grecia