MENIU

Palatul Regal de la Mamaia, din nou în proprietatea statului. Imobilul a ajuns o ruină

Palatul Regal de la Mamaia

Palatul Regal din Mamaia a fost predat statului român! Potrivit jurnaliștilor de la info-sud-est, actul de predare-primire a fost semnat între o companie din subordinea Ministerului Turismului și societatea Light System. Adică cea care l-a cumpărat în 2003 și care aparținea grupului Vîntu-Petrache-Bittner. Astfel s-a încheiat ultima formalitate din procesul de recuperare a monumentului istoric privatizat în timpul mandatului de primar al lui Radu Mazăre, în urmă cu 19 ani.

În toți acești ani în care nu a mai aparținut statului, imobilul în care își petrecea vacanțele familia regală s-a degradat încetul cu încetul. În clădirea în care pe vremuri călcau doar conduri de prințese, tavanele au ajuns să fie pe jumătate prăbușite, iar pereții dărâmați sau plini de mucegai. De-a lungul anilor acolo au fost depozitate saltele și alte lucruri folosite pentru sezonul estival. În 2014 au apărut în presa locală fotografii din interiorul monumentului, care arătau că acesta a fost incendiat și adus în stadiu de ruină. Publicația info-sud-est a pornit ulterior o campanie media pentru recuperarea monumentului.

În 2018, ministrul Culturii de la vremea aceea, George Ivașcu, a deschis o acțiune în instanță și a invocat dreptul de preempțiune al statului asupra palatului. Adică acel drept de care se bucură cineva care este preferat în calitate de cumpărător al unui bun. Abia peste 4 ani, în martie 2022, ICCJ a decis că monumentul a fost vândut ilegal și a dispus întoarcerea lui în patrimoniul statului.

Însă avocatul societății Light System a declarat pentru Info Sud-Est că cele două părți nu au căzut de acord asupra unei sume de bani pe care societatea din subordinea Ministerului Turismului trebuie să o plătească foștilor proprietari. În lipsa unui acord vor ajunge în instanță pentru ca judecătorii să decidă cât va plăti statul în urma recuperării monumentului. Palatul, o clădire de aproximativ 5.000 de de metri pătrați, a fost vândut pentru suma de 180.000 de euro.

Avocatul a mai spus că există intenția declarată a Ministerului Culturii de a prelua atât Palatul, cât și terenul acestuia pentru a la reintroduce în circuitul turistic. 

Mai multe articole despre:
Culisele Statului Paralel palat regal mamaia