MENIU

Pădurarii își cer drepturile în stradă, amenințați de hoții de lemne

Peste 100 de pădurari au pichetat, marți, sediul Parlamentului, pentru a-i onora pe cei cinci silvicultori fost uciși în ultimii ani de hoții de lemne. Silvicultorii solicită schimbarea legilor pentru întărirea autorității pădurarilor și cer armament de serviciu.

Sindicaliştii din silvicultură amintesc de faptul că "în ultimele zile au avut loc trei evenimentele tragice, în urma cărora un silvicultor - pădurarul Gorcioia Răducu, din cadrul Ocolului Silvic Paşcani, Direcţia Silvică Iaşi, şi-a pierdut viaţa în timpul exercitării activităţii de pază a pădurii, fiind ucis cu bestialitate de un grup de infractori surprinşi la furat de lemn, alţi doi silvicultori - maistrul de vânătoare Bostan Mihai, din cadrul Ocolului Silvic Borca, Direcţia Silvică Neamţ, a fost bătut de un grup de infractori care i-au sustras şi arma de serviciu, ameninţându-l cu moartea, iar pădurarul Frătean Raul, din cadrul Ocolului Silvic Turda, Direcţia Silvică Cluj, a fost agresat şi ameninţat cu cuţitul de trei infractori sancţionaţi în repetate rânduri pentru tăiere şi sustragere ilegală de arbori".

Silvicultorii solicită Parlamentului şi Guvernului României să elaboreze legi pentru întărirea autorităţii personalului silvic, "având în vedere creşterea presiunii asupra pădurii şi intensificarea cazurilor de agresiune de o violenţă fără precedent asupra personalului silvic", potrivit comunicatului Federaţiei Silva.

Pe de altă parte, Federaţia Silva solicită Camerei Deputaţilor modificarea în regim de urgenţă a Statutului Personalului Silvic şi a cadrului legislativ existent pentru a asigura o protecţie reală a personalului silvic.

Principalele revendicări ale pădurarilor sunt:

1.Se solicită Parlamentului și Guvernului României să elaboreze legi pentru întărirea autorității personalului silvic.

2.Se solicită Camerei Deputaților modificarea în regim de urgență a Statutului Personalului Silvic și a cadrului legislativ existent. să fie asigurată dotarea cu armament de serviciu și mijloace tehnice de apărare, cu mijloace de transport și comunicații adecvate, cu uniforme de serviciu, includerea în condiții speciale de pensionare a silvicultorilor, reducerea vârstei de pensionare și asigurarea unor condiții decente de muncă și salarizare pentru întreg personalul silvic.

3. Se solicită Camerei Deputaților respingerea Proiectului de lege pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și celor forestiere. Dacă aceastpă lege va trece, statul român va pierde o suprafață de peste 650.000 ha de păduri. Efectul social va fi dispariția a peste 3.000 locuri de muncă. Paguba produsă patrimoniului public al statului este evaluată între 3 miliarde Euro și 6,5 miliarde Euro, mai spun silvicultorii.

Saptamana trecută, hoții de lemne au încercat să împuște un pădurar cu propria armă.

Duminica trecută, pe 15 septembrie, un angajat al Romsilva a fost agresat în județul Neamț, în timpul unei acţiuni de observare a faunei. După ce a fost agresat, maistrului de vânătoare i-a fost furată arma din dotare, armă cu care a şi fost, ulterior, ameninţat cu moartea.Bărbatul a fost atacat de 10 persoane duminică. Agresorii au reuşit să-i fure arma de serviciu cu care l-au şi ameninţat. Cele 10 persoane l-ar fi surprins pe pădurar în timp ce se afla în maşină, de unde au şi sustras arma . Agresorii au încercat să-l împuşte pe pădurar, însă acesta scăpat cu viaţă pentru că arma avea piedica pusă.

A fost al doilea caz din luna septembrie în care un pădurar a fost agresat de cei care taie lemne ilegal.

În acest caz pădurarul a fost ucis.

Cu două zile înainte de incidentul din Neamț, pe 13 septembrie, un pădurar din zona Paşcaniului, a fost găsit mort în maşină, în localitatea Sireţel, unde lucra de mai bine de 20 de ani. Acesta avea mai multe lovituri la cap.

Potrivit primarului localității,  pădurarul a fost omorât după un conflict cu cei care furau lemne.

Anchetatorii au reușit să-i găsească pe suspecții principali : un bărbat de 50 de ani și doi adolescenți de 16 și 17 ani, aflați atunci la furat de lemn. Pădurarul a fost ucis cu locituri de topor în cap după ce i-a surprins pe hoții de lemne.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi a deschis o anchetă în acest caz.

În ultimii cinci ani și jumătate s-au înregistrat 178 de cazuri de agresiune la adresa pădurarilor, în urma acțiunilor de oprire a tăierilor ilegale de copaci. În numeroase cazuri, din cauza rănilor grave provocate de hoții de lemne, pădurarii au avut nevoie de spitalizare, potrivit Romsilva.