MENIU

Paștele Blajinilor. Ziua în care sufletele morţilor sunt libere. Ce trebuie să facă ortodocșii

La o săptămână după duminica Sfintei Învieri, în prima zi de luni, după Duminica Tomii, numeroşi creştini ortodocşi prăznuiesc Paştele Blajinilor (9 mai). În tradiţia populară, praznicul este cunoscut sub numele de Prohoadele, Paştele Morţilor sau Lunea morţilor şi este cea mai importantă prăznuire pe care credincioşii o fac în memoria celor adormiţi.

Blajinii locuiesc într-o ţară îndepărtată, la hotarul dintre lumea văzută şi lumea nevăzută, poate chiar sub pământ, pe Celălalt Tărâm.  În legendele referitoare la neamul Blajinilor, cunoscuţi şi sub numele de Rohmani, se spune că aceştia sunt persoane paşnice şi blânde, incapabile să facă rău.

Ei trăiesc dincolo de Apa Sâmbetei (un râu imaginar) care înconjoară  Pământul de şapte sau chiar de  nouă ori  De asemenea, se mai spune că blajinii sunt persoane mitice și au luat parte la facerea lumii. Alte surse susțin că ei sunt urmaşii lui Set (al treilea fiu al cuplului Adam şi Eva).  

Tradiţia spune că în ziua de comemorare, la Paştele Blajinilor, sufletele morţilor sunt libere şi pot să deguste din bucatele primite de pomană şi pregătite special de rude pentru ei.

Punţile de legătură dintre credincioşii care se ocupă de comemorarea celor trecuţi la viaţa veşnică şi Blajini sunt apele curgătoare.

Mai multe articole despre:
paştele blajinilor blajini sufletele mortilor