MENIU

OSCAR 2016. Din cei peste 6.000 de membri ai Academiei care votează, 93% sunt albi

OSCAR 2016. Din cei peste 6.000 de membri ai Academiei care votează, 93% sunt albi

Academia Artelor și Științelor Cinematografice, care acordă premiile Oscar, a împărtășit câteva lucruri despre originea membrilor săi. Potrivit unei declarații pentru AFP, din cei peste 6.000 de membri votanți, 93% sunt albi și 76% bărbați, vârsta lor medie fiind de 63 de ani.

O anchetă realizată în 2012 de Los Angeles Times a constatat că, deși jumătate dintre membrii votanți lucraseră la filme în cei doi ani precedenți, câteva sute nu se mai apropiaseră de platourile de filmare de decenii bune. "Unii plecaseră total din industria cinematografică, dar continuă să voteze la Oscar, inclusiv o călugăriță, un librar și o persoană pensionată din Peace Corps", a scris cotidianul.

Consiliul guvernatorilor Academiei a anunțat recent, în contextul criticilor la adresa lipsei de diversitate în nominalizări, dublarea numărului de femei și de membri aparținând unor minorități etnice până în 2020.

Majoritatea finaliștilor la fiecare categorie sunt desemnați de membri din branșa lor profesională: actorii votează pentru actori, regizorii pentru regizori etc. Unele categorii, cum ar fi ''Cel mai bun film în limbă străină'' sau ''Cel mai bun film de animație'', sunt în sarcina unui comitet special. Toți membrii din toate branșele profesionale pot participa la vot pentru a desemna ''Cel mai bun film al anului''.

Academia a deschis în 12 februarie votul electronic pe site-ul său internet, buletinele pe suport de hârtie fiind puse la poștă înainte. Membrii săi au putut vota până marți seara. Ei trebuie să treacă filmele selectate la categoria ''Cel mai bun film'' în ordinea preferinței (în acest an sunt opt). Totul este supus apoi unei metode complexe de contabilizare a voturilor, pe bază de eliminare. După desemnarea câștigătorului, voturile rămase se redistribuie pentru a stabili ocupanții locurilor următoare în clasament.

Sursa: agerpres.ro

Mai multe articole despre:
film premii Oscar ceremonie Premiile Oscar