MENIU

Ororile din adăposturile de câini fără stăpân, amendate de inspectorii ANSVSA

Ororile din adăposturile de câini

Inspectorii Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au aplicat amenzi totale în valoare de 12.600 lei administratorilor unui număr de patru adăposturi de câini fără stăpân, în perioada 3-8 august, se arată într-un comunicat al instituției, remis luni AGERPRES.

În Cernavodă, la adăpostul aparținând asociației Spike, reprezentantul legal al asociației a refuzat accesul inspectorilor în incinta adăpostului, fapt ce constituie contravenție la dispozițiile tehnice și la măsurile privind efectuarea acțiunilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor obligatorii. Ca urmare a acestui refuz, reprezentantul legal al asociației a fost sancționat cu o amendă contravențională de 4.000 lei.

În Mangalia, la adăpostul concesionat de SC Canin Kingdom SRL, inspectorii sanitari-veterinari au constatat că nu se respectau condițiile de cazare privind densitatea animalelor. De asemenea, în adăpost s-au găsit animale care nu erau înscrise în registrele de evidență și pentru care nu erau întocmite documentele sanitare-veterinare obligatorii. Amenzile aplicate au totalizat 2.600 de lei și s-a menținut decizia de suspendare a activității de capturare, luată de inspectorii DSVSA Constanța, cu ocazia unui control anterior, la acest adăpost.

În Slatina, la adăpostul public din Sărăcești, a cărui activitate de capturare era suspendată începând cu data de 18 iulie, neregulile descoperite în timpul controlului au fost condiții precare de igienă, nesepararea animalelor (pe sexe, stare fiziologică, vârstă, grad de agresivitate), precum și registre necompletate la zi și lipsa instruirii personalului. În acest caz, s-a aplicat o sancțiune contravențională de 3.000 lei și s-a menținut decizia de suspendare a activității adăpostului, până la data programată a recontrolului, respectiv 11 august.

În cazul adăpostului public de câini fără stăpân din Dej, ANSVSA s-a autosesizat, ca urmare a unor articole apărute în presă și a unor înregistrări video, în care se prezentau angajați care maltratau animalele. Direcția Generală de Control Oficial din cadrul ANSVSA a dispus demararea, împreună cu reprezentanții DSVSA Cluj, a unui control la acest adăpost.

În urma verificărilor adăpostului au fost descoperite deficiențe minore, pentru care inspectorii au acordat termene de remediere. În ceea ce privește angajații adăpostului, îngrijitorul care a maltratat animalele, identificat pe înregistrările video, a fost sancționat cu 3.000 lei.

Mai multe articole despre:
câini fără stăpân adaposturi caini ASVA