MENIU

Organizatorul atacului de pe podul din Crimeea a fost identificat de ruși - Opt persoane au fost arestate

Podul Kerci in flăcări (Profimedia)

Conform investigațiilor făcute de FSB, cel care este incriminate pentru această lovitură din Crimeea este Kirill Budanov, șeful serviciilor de informații militare ale Ucrainei, anunță agenția de presă de stat rusească TASS.

FSB anunță că explozibilii au fost livrați din Odesa prin Bulgaria, Georgia și Armenia. "Serviciul Federal de Securitate, împreună cu Comitetul de Investigații, a stabilit că organizatorul atacului terorist de pe Podul Crimeei a fost Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, șeful acesteia, Kirill Budanov, angajați și agenți", anunță autoritățile din Rusia.

Budanov ar fi lucrat împreună cu 12 ofițieri, iar forțele rusești au reținut 9 dintre suspecți: 5 ruși, 3 ucraineni și un armean.

Conform informațiilor din presa rusă, dispozitivul exploziv folosit pentru atac a fost disimulat în role de film și transportat din portul Odessa în Bulgaria, la începutul lunii august.

Întreaga circulație a bunurilor și comunicațiile cu complicii au fost monitorizate de angajatul Serviciului Central de Informații din Ucraina, Ivan Ivanovici.

Ucraina nu a confirmat în mod oficial implicarea sa în incident, dar unele oficialităţi de la Kiev au salutat avarierea podului Kerci.

Deflagraţia a distrus o secţiune a podului lung de 19 kilometri, oprind temporar traficul rutier. De asemenea, au fost distruse mai multe vagoane-cisterne cu combustibil care urmau să ajungă în Crimeea.

Podul Kerci, inaugurat personal de preşedintele Vladimir Putin în 2018, devenise vital din punct de vedere logistic pentru campania sa militară contra Ucrainei. Liderul de la Kremlin a ordonat lovituri ''masive'' cu rachete cu rază lungă de acţiune după ce a acuzat Kievul că este vinovat pentru explozia survenită sâmbătă.

Pe de altă parte, FSB a afirmat că a dejucat o tentativă de atentat în regiunea Moscova şi o alta în Briansk, nu departe de frontiera cu Ucraina, acuzând Kievul de pregătirea acestor atacuri.

În două comunicate separate, FSB menţionează că a arestat un ucrainean suspectat de pregătirea unui atac cu un lansator de rachete în regiunea Moscova şi că un alt cetăţean ucrainean este acuzat că intenţiona să organizeze un atac cu explozibil contra unui centru logistic din Briansk. 

 

Mai multe articole despre:
podul lui putin atentat terorist rusia