MENIU

Un nou scandal între Iohannis și Guvern. Ministrul Cercetării îl acuză pe președinte de dezinformare

Cercetare, un nou motiv de vrajbă între Palate

Un proiect de Ordonanță de Urgență pregătit de Guvernul Dăncilă pentru domeniul cercetării a tulburat deja apele în domeniul academic și aduce un nou motiv de învrăjbire între Palate.

Guvernul PSD-ALDE pregătește o OUG prin care va schimba total sistemul de alocare a fondurilor pentru cercetare, mai multe voci din mediul academic avertizând că se dorește politizarea cercetării "până la cel mai mic detaliu".

Președinția a preluat acest semnal de alarmă și a avertizat cu privire la reducerea transparenţei sau chiar dispariţia alocării fondurilor pe baze competitive, aşa cum o cere buna practică europeană şi internaţională.

La doar o zi după mesajul lui Iohannis, ministerul Cercetării iese la atac și îl acuză pe președinte de "dezinformare". Asta în condițiile în care Ministerul Cercetării este cel mai mare pierzător ai rectificării bugetare, Guvernul sacrificând 122 milioane de lei de la cercetare, mai mult decât ia de la SRI!

"Executivul Ministerului Cercetării şi Inovării (MCI)" (?) transmite într-un comunicat de presă că a luat act "cu surprindere" de avertismentul public, lansat de către preşedintele României, Klaus Iohannis.

"Să încercăm să facem lumină în instituţia prezidenţială, sau cum ar spune latinul "Fiat lux!". (...) Cu privire la finanţarea cercetării, menţionăm că în propunerea de act normativ, s-a statuat că orice formă de finanţare se face în sistem competiţional, orice propunere de program/proiect fiind evaluată şi ierarhizată, iar în acest sens doar cei mai buni sunt finanţaţi", spun șefii ministerului condus de Burnete.

Ministerul Cercetării pretinde că noua propunere de act normativ a fost formulată în deplin acord cu reprezentanţii sindicatelor din cercetare, precum şi cu cei ai patronatelor din domeniu, aceştia agreând această formă de act normativ. 

Neadoptarea acestui act normativ va conduce, potrivit sursei citate, ca la sfârşitul anului 2018, MCI să nu mai poată deschide o nouă competiţie pentru Programul Nucleu, făcând ca, în anul 2019 şi în următorii ani, acest instrument de finanţare să nu mai fie funcţional.

"Cu privire la critica privind eliminarea organismelor care se ocupau anterior de managementul finanţării, precizăm că, foarte probabil, dintr-o regretabilă eroare şi necunoaştere a funcţionării sistemului de cercetare (de către formatorul/formatorii comunicatului Administraţiei Prezidenţiale), se încearcă o gravă dezinformare. Proiectul de act normativ chiar pe acest lucru pune mare preţ, respectiv toate organismele cu acest rol să poată fi, în sistem competiţional, conducători de program, pe domeniile pentru care acestea au fost înfiinţate", se mai arată în comunicatul de presă.

Poziția Președinției: Cercetarea din România riscă să regreseze la nivelul anilor '90

Preşedintele României, Klaus Iohannis, avertizează că cercetarea din România riscă să regreseze la nivelul anilor '90 din cauza intenţiei Guvernului de a adopta Ordonanţa privind activitatea de cercetare-dezvoltare şi inovare, publicată pe site-ul Ministerului Cercetării şi Inovării.

Aşa cum a fost deja subliniat de reprezentanţi ai cercetătorilor şi ai mediului universitar, proiectul conţine prevederi care pun în pericol calitatea şi independenţa cercetării din România şi riscă să blocheze procesele de europenizare şi internaţionalizare ale acesteia, cu impact negativ asupra performanţei în inovare şi asupra competitivităţii economice şi bunăstării sociale, conform unui comunicat trimis de la Cotroceni.

Principalele efecte directe ale propunerii de ordonanţă sunt: deprofesionalizarea managementului în cercetare, reducerea transparenţei sau chiar dispariţia alocării fondurilor pe baze competitive, aşa cum o cere buna practică europeană şi internaţională, şi creşterea riscului de politizare a finanţării cercetării în general, anulând practic un întreg proces de aliniere la buna practică internaţională început în anii '90.

Ordonanţa menţine direct ministerul, cu o conducere politică şi fără o capacitate managerială dovedită, ca principal coordonator al programelor din Planul naţional. Sunt eliminate organismele care se ocupau anterior de managementul finanţării pe bază de competiţie a proiectelor de cercetare şi sunt transferate o parte din atribuţiile acestora către instituţii de cercetare, care sunt şi beneficiare ale granturilor de cercetare.

Pentru actualul Guvern, performanţa în cercetare nu reprezintă o prioritate! Astfel, Ordonanţa menţine doar programul de finanţare NUCLEU şi anulează finanţările instituţionale de performanţă, renunţându-se la evaluarea internaţională. Mai mult, prin facilitarea acordării directe de fonduri către instituţii (publice şi private deopotrivă), se reduce transparenţa alocării fondurilor pentru proiecte individuale de cercetare, principiu-cheie în finanţarea pe bază de merit a activităţii de cercetare ştiinţifică, se mai arată în comunicat.

Potrivit comunicatului, Guvernul a redus substanţial alocarea de fonduri pentru cercetare în ultima propunere de rectificare bugetară (10% din bugetul anual al cercetării), în condiţiile în care bugetul cercetării este oricum de cinci ori mai mic decât recomandarea europeană de 1% din PIB. În locul asigurării unui maxim de finanţare posibil, a unui cadru legal normativ predictibil şi coerent cu modul de funcţionare al activităţii de cercetare pe plan european, propunerea de ordonanţă duce la scăderea independenţei şi transparenţei activităţii de cercetare şi creşte riscul politizării acesteia.

Preşedintele României subliniază încă o dată că România Educată, cu o economie bazată pe inovare şi valoare adăugată, nu poate avea un viitor în condiţiile în care sectorul de cercetare este sabotat constant din interese politice. Clientelismul politic riscă să primeze în faţa nevoii de a asigura transparenţă decizională şi financiară în domeniul cercetării, precum şi în faţa importanţei de a alinia cercetarea la practicile internaţionale.

Vlad Alexandrescu, USR: ȚConsecințele prostiei lor vor afecta România chiar și atunci când nu vor mai fi"

Profesorul universitar Vlad Alexandrescu a avertizat în urmă cu o săptămână că prin această OUG pe care o pregătește în domeniul cercetării, "PSD și ALDE se asigură că vom rămâne la fel de înapoiați mult timp după ce ei vor fi plecat de la guvernare".

"Vor fi plecat de la Palatul Victoria, dar consecințele prostiei lor vor afecta România chiar și atunci când nu vor mai fi", a spus senatorul USR.

Potrivit acestuia, Guvernul pregătește o OUG prin care va schimba total sistemul de alocare a fondurilor pentru cercetare, politizând totul până la cel mai mic detaliu.

"Dacă până acum, cu toate criticile ce i-au fost aduse, cu toate că sub mandatul miniștrilor Georgescu și Burnete, a scos evalutorii străini, UEFISCDI aloca fondurile de cercetare, pe proiecte, prin competiție, și avea structurile necesare pentru realizarea misiunii sale, acum Guvernul vrea să desființeze cu totul instituția și să îi mute atribuțiile.

De acum înainte, atribuțiile se vor muta către Ministerul Cercetării, Institutele de Cercetare și Universități. Desigur, ei nu sesizează vreun conflict de interese în faptul că profesorii aflați la conducerea universităților își vor cere, practic, lor înșiși alocarea fondurilor pentru propriile proiecte.

De ce este asta mai grav decât majoritatea nesimțirilor și furturilor pe care ei le fac săptămânal? Înainte de toate, un rol tot mai mare în dezvoltarea economică îl va reprezenta cercetarea. Nu ai cercetare și folosești metode și instrumente ruginite din secolul XX? Atunci rămâi la periferia statelor din lumea a doua. România este deja pe ultimul loc din Uniunea Europeană în domeniul cercetării, iar asta nu face decât să distrugă total și restul care funcționa.

Este poate dorința a lor de a fi imortalizați în istorie prin ceva anume, de a lăsa moștenire ceva ce va rămâne mult după plecarea lor. Și ce altceva putea fi decât numitorul comun al tuturor miniștrilor și liderilor PSD și ALDE decât prostia? Iar consecințele prostiei lor se vor vedea mult timp de acum încolo", a scris Alexandrescu pe Facebook.