MENIU

Orban: 1,3 milioane de români au revenit în țară, niciun alt stat din zonă n-a avut o asemenea problemă

romani aeroport

Aproape 1,3 milioane de români au revenit în țară de la declașarea crizei europene a coronavirusului. Acest lucru a reprezentat și o provocare, dar și un lucru bun, a declarat, luni, premierul Ludovic Orban.

,,Din 23 februarie, în țară s-au întors 1.279.000 de cetățeni români, iar cei mai mulți au venit din țări europene: Italia, Franța, Spania, Germania, Marea Britanie, țări cu răspândire mare a virusului. (...) Am carantinat sute de mii de oameni, ceea ce foarte puține țări au avut curaj să facă așa ceva. Nicio țară nu s-a confruntat cu un număr așa de mare de cetățeni care să se întoarcă din state afectate", a anunțat Orban.

Șeful guvernului a recunoscut că acest exod pune o presiune pe piața autohtonă a muncii, iar simulările făcute de specialiști indică faptul că între 300.000 și 350.000 dintre cei reveniți în țară își vor căuta un loc de muncă.  În aceste condiții, Comisia Europeană a estimat că rata șomajului va ajunge la 6%.

,,Cei care nu vor reuși să se angajeze există legea venitului minim garantat, pot beneficia de anumite forme de susținere. O sa pregătim un program pentru zilieri, altul pentrun fermieri, pentru susținerea tinerilor fermieri care nu vor să se mai ducă la cules sparanghel și își fac propria fermă, îi vom ajuta cu sume pe până la 40.000 de euro", a mai afirmat premierul României.

Mai multe articole despre:
Orban ajutor guvern euro sparanghel Germania