MENIU

Orașul în care nu pătrunde lumina

Un oraș unic, un oraș cu o istorie aparte, un oraș despre care multă lume a auzit, dar foarte puțini au ajuns să il vadă. Este vorba despre orașul subteran Cricova.

De: Adriana Golovatenco

Aflat la o adâncime de peste 80 de metri și cu o lungime de 200 de km, acesta adăpostește peste 1,5 milioane de sticle de vin. Datorită lungimii acestuia, prin oraș se circulă cu mașinuțe sau biciclete pe străzi ca "Feteasca regală", "Viorica" și altele. Pe lângă străzile cu o denumire deosebită, orașul are propriul cinematograf, propriile camere de conferințe și propriul magazin.

Cricova este unul dintre cele mai vizitate locuri din Republica Moldova. Numărul de vizitatori în fiecare an este foarte mare. „În anul 2017 am avut 60.000 de vizitatori, în 2018 au fost 80.000 de vizitatori iar anul acesta ne așteptăm la 100.000 de vizitatori", spune Elena, ghid de turism.

Cea mai veche sticlă de vin

"Cea mai veche" sticlă de vin se găsește tot aici. Este vorba despre vinul "Evreesc de Paști" din colecția lui Hermann Goering și se află la Cricova încă din anul 1902. Pentru obținerea acestei sticle de vin au fost oferite diferite sume de bani de către renumiți colecționari însă cea mai mare sumă oferită a fost de 100.000 de dolari și 4 mașini de tip Cadillac însă sticla se află si astăzi în orașul subteran Cricova.

Doamnele remiori

Sticlele de vin sunt rotite de cinci doamne care au funcția de remiori. Singura lor datorie este de a roti zi de zi toate sticlele pentru ca sedimentele din vin să se depună pe dopul sticlei. Doamnele într-o zi de lucru pot roti până la 30.000 de sticle de vin. Orașul Cricova este o atracție pentru miile de turiști dar și pentru diferite personalități, politicieni, oameni celebri din întreaga lume.

Orașul în care își țin vinurile Vladimir Putin și Angela Merkel

Aici își țin vinurile Vladimir Putin, Angela Merkel și mulți alții. "O istorie interesantă de la Cricova este vizita lui Iuri Gagarin. Acesta a venit să viziteze orașul Cricova însă la un moment dat acesta a părăsit grupul din care făcea parte astfel pierzându-se si petrecînd o noapte in orașul subteran Cricova. Atunci când a ieșit acesta a afirmat ca este mult mai ușor să te desprinzi de pământ și sa zbori in cosmos decât sa ieși din orașul subteran Cricova”, a relatat Elena, ghid turistic.

 

Mai multe articole despre:
null