MENIU

Orașul fantomă de 100 de miliarde de dolari. De ce a fost abandonat paradisul de lux plin de zgârie-nori

Orașul fantomă de 100 de miliarde de dolari / Foto: Profi Media

În Malaezia se află cel mai scump oraș fantomă. Investiția a costat 100 de miliarde de dolari și a fost una controversată de la început. Acum, la mai puțin de șase ani de când a fost construit, luxoasa zonă, care ar fi trebuit sa gazduiasca 700.000 de oameni, nu mai are aproape niciun locuitor. 

În sudul Malaeziei se află Forest City, unul dintre cele mai moderne și costisitoare cartiere de lux. zona rezidențială se întinde pe mai mult de 100 de hectare. Însă oamenii nu s-au înghesuit să-și cumpere proprietăți, iar localnicii spun că în ultimii doi ani au dispărut și turiștii.

„Aveam niște prieteni care lucrau aici și îmi spuneam că vin mulți turiști. Însă acum lucrurile s-au schimbat. Nu știu de ce. Înainte de pandemie totul era normal. Veneau mulți oameni. Dar au dispărut când a lovit pandemia. Multe magazine au fost lovite de lipsa clienților și au fost nevoite să închidă”, spune un localnic.

Chiar dacă prețurile din zonă sunt mult peste media pieței imobiliare, în ultimele luni unii oameni au decis să dea o șansă cartierului rezidențial.

„În blocul meu, 10 apartamente au fost închiriate, comparativ cu două sau trei câte erau în ultimul timp”, spune un alt localnic.

Totuși, rata de ocupare este cu mult sub ce se așteptau investitorii. Aceștia au estimat în momentul inaugurării că peste 700 de mii ar urma să se mute în orașul de lux doar în primele luni. Însă nu a fost așa. În prezent, rata de ocupare este de sub 5%.