MENIU

Orașele României, paralizate de greva profesorilor. La Buzău, 1500 de cadre didactice protestează în fața Prefecturii

Nemulțumirile i-au scos în stradă pe sindicaliștii din Educație, iar protestele s-au făcut simțite în mai multe orașe din țară. La Buzău peste 1500 de profesori și personal auxiliar din unitățile de învățământ și-au strigat doleanțele în fața Instituției Prefectului, informează Realitatea de Buzău.

Mitingul de protest, anunțat de Sindicatul din Învățământul Preuniversitar Buzău încă de zilele trecute, a adunat în fața prefecturii, conform estimărilor SÎP, peste 1500 de persoane.

Profesorii spun că decizia de a protesta este consecința nemulțumirilor acumulate în sistemul de învățământ, în ultimii ani. Dascălii sunt nemulțumiți de rezultatul negocierilor de până acum cu reprezentanții Guvernului și spun că vor continua greva până le vor fi rezolvate cererile.

Potrivit liderului SÎP Buzău, este cel mai amplu protest al cadrelor didactice din Buzău din ultimii ani, iar profesorii sunt hotărâți să nu cedeze, calificând rezultatul negocierilor ca inacceptabil.

La ora 10.30 prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea, a ieșit în mijlocul protestatarilor, iar o delegație a acestora a intrat la discuții cu reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Dolj

Astăzi, în Dolj, mai mult de 80% dintre școli au înregistrat absența totală a elevilor. Cancelariile s-au umplut de profesori care au dedicat timpul corectării lucrărilor, completării fișelor sau simplului schimb de vorbă. Elevii și-au petrecut ziua acasă, sub supravegherea părinților, bunicilor sau chiar singuri.

Cluj

Cadrele didactice au ieșit în stradă și în Cluj

Deva

Aproximativ 500 de sindicalişti din învăţământ participa, joi, la Deva, la un „marş al tăcerii”, pentru a-şi exprima astfel nemulţumirea faţă de rezultatul negocierilor purtate de liderii federaţiilor din educaţie cu reprezentanţii Guvernului. „Sindicatul Învăţământului Preuniversitar Judeţul Hunedoara, în numele celor peste 5.000 de salariaţi din învăţământul hunedorean, ale căror drepturi şi interese le reprezintă, continuă protestele. Aşa-zisa ofertă iniţială a Guvernului a fost respinsă! Respingem şi muţenia care a urmat din partea Guvernului şi aşteptăm în cursul zilei de astăzi, 24 mai 2023, o nouă ofertă, adevărată”, se arată într-un comunicat. 

Conform datelor comunicate de SIP Hunedoara, la greva generală de astăzi au luat parte 5.319 persoane, mai mult cu 340 de protestatari decât numărul sindicaliştilor.

Timiș

Vineri, 26 mai, angajații din învățământul timișean vor protesta în stradă față de refuzului Executivului de a le oferi salarii mai mari. Rezultatele negocierilor  dintre reprezentanții sindicatelor și cei ai Guvernului au amplificat nemulțumirile profesorilor. În loc de majorări salariale, Guvernul le-a oferit carduri de sprijin pentru materiale didactice, acordate in două tranșe.

Pentru 25 și 26 mai, s-au anunțat proteste stradă de amploare ale sindicalistilor în mai multe localități din țară. Potrivit liderului SIIP Timiș, Virgil Popescu, angajații din învățământul timișean vor protesta vineri, 26 mai, în doua municipii: la Timișoara (ora 13) și la Lugoj (ora 11).