MENIU

Orașele din Ucraina, aruncate de ruși în alt secol: Mariupol este în Evul Mediu, în 2022 - Imagini terifiante

Orașele din Ucraina, aruncate de ruși în alt secol: Mariupol este în Evul Mediu, în 2022 - Imagini terifiante

Mariupol a fost aruncat în Evul Mediu de armata lui Putin. Condițiile asigurate de ocupanții ruși sunt medievale, orașul-port, devastat de bombardamentele rușilor, fiind în pericol de a deveni focar de holeră din cauza lipsei apei și a înmormântărilor pe bandă rulantă.

Condițiile din Mariupol ocupat de ruși sunt acum „medievale”. Mariupol este acum în Evul Mediu. Aprovizionarea cu apă este disponibilă doar în 2-3% din gospodăriile orașului. Oamenii își spală hainele în bălți pe străzi”, a declarat consilierul primarului Mariupol - Petro Andrișcenko pentru televiziunea națională.

„Riscul de răspândire a bolii crește pe zi ce trece. Există informații că oamenii vin la medici cu simptome asemănătoare dizenteriei sau holerei”, a mai spus el.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat în luna mai că îngrijorările sunt foarte mari privind riscul de holeră din Mariupol, numind lipsa condițiilor de igienă drept „un pericol uriaș” pentru sănătatea publică.

În plus, acesta a avertizat că rușii construiesc o tabără militară în Mariupol.

„Plecarea de la Mariupol este posibilă doar în Rusia”, a mai amintit Andriuşcenko și a anunțat că îi sfătuiește pe oameni „să plece, dar pe cont propriu, și nu în coloane oficiale, apoi să meargă spre țările baltice sau Georgia. Îi sfătuim pe oameni să conducă non-stop și să treacă frontiera cât de curând”. 

Trecerea din Mariupol ocupat de ruși în sau către teritoriul controlat de forțele armate ucrainene a fost imposibilă, a mai spus Andrișcenko.

Pe 20 mai, fostul combinat de oțel Azovstal din Mariupol, ultimul bastion al rezistenței ucrainene, devenit simbolul rezistenței Ucrainei în fața Rusiei invadatoare, a căzut în mâinile rușilor, după aproape trei luni de lupte foarte grele. Cel puțin 1.348 de civili au fost uciși în timpul bătăliei de la Mariupol, inclusiv 70 de copii, a anunțat cu o zi în urmă Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet.

„Numărul efectiv de morți din ostilitățile asupra civililor este probabil cu multe mii mai mare”, a adăugat reprezentantul ONU, scrie CNN.

Din orașul cosmopolit de dinaintea invaziei Rusiei, Mariupol este acum aproape distrus:  95% din clădirile din Mariupol au fost avariate sau complet distruse în bombardamentele continue din cele trei luni.

Aproximativ 20.000 de civili ar fi fost uciși în timpul asediului forțelor ruse. Înainte de 24 februarie, În Mariupol trăiau 1,5 milioane de ucraineni, foarte mulți de naționalitate rusă.