MENIU

Primele arestări în dosarul torturilor de la Penitenciarul Rahova

Fapta gardienilor a fost acoperită, ulterior, de ceilalţi inculpaţi din dosar / Foto: alieninterview.org

Patru persoane au fost arestate preventiv, iar alte patru au fost trimise în arest la domiciliu, în dosarul bătăilor de la Penintenciarul Rahova. Va avertizam, urmeaza informatii cu un puternic impact emotional. Deciziile au fost luate după ce dezvăluiri şocante au ieșit la iveală cu privire la torturile fizice şi psihice la care gardienii îi supuneau pe deținuți. Li s-au scos măselele, au fost bătuţi cu ciocanul sau izbiţi cu capul de zid.

Practicile de tortură la care s-au dedat gardienii din Spitalul Penitenciar Rahova rivalizează cu cele folosite în celebra închisoare Guantamo Bay, din Cuba, după cum arată procurorii care anchetează acest caz.

Cu toate că ancheta a demarat încă din anul 2015, de la plângerea făcută de patru deţinuţi, procurorii susţin că practicile de tortură au continuat şi pe parcursul anchetei, deşi gardienii ştiau că sunt verificaţi. Practicile de tortură s-au înăsprit şi ele.

Pe parcursul audierilor, gardienii au încercat să se acopere unul pe altul şi au negat faptele. În total, 19 angajaţi de la Spitalul Penitenciar Rahova, printre care şi directorul unităţii, sunt cercetaţi în dosar. Ei sunt acuzaţi de rele tratamente, loviri, fals sau omisiunea sesizării organelor judiciare.

Potrivit anchetatorilor, actele de violență ar fi fost comise în urmă cu doi, trei sau chiar patru ani. În total, 19 angajați ai instituției au intrat în vizorul procurorilor după ce mai mulți deținuți s-au plâns că ar fi fost bătuți de aceștia.

Procurorii au făcut miercuri percheziții la Spitalul Penitenciar Rahova, de unde au confiscat mai multe documente.

Ancheta a pornit de la patru deținuți care au făcut plângeri în care au povestit despre bătăile la care au fost supuși în timp ce se aflau în spitalul penitenciar.

O parte dintre angajați sunt acuzați că şi-ar fi acoperit colegii.Potrivit unor surse, pentru a-i face pe detinuți să tacă, gardienii le-ar fi făcut diverse favoruri, cum ar fi că i-au lăsat să fumeze. Directorul instituției e și el urmărit penal. 

Mai multe articole despre:
violenţa bătaie reţinere gardieni condamnaţi