MENIU

ONU: SĂRĂCIA și FOAMETEA planează asupra Afganistanului! Ce MĂSURI ar trebui luate

Copii afgani / Foto: ProfiMedia

Nou avertisment al ONU legat de situația din Afganistan. Kanni Wignaraja, directoarea pentru Asia şi Pacific a Programului de Dezvoltare al ONU (PNUD), susține că Afganistanul, ţara deja foarte săracă, riscă să se scufunde şi mai mult în sărăcie dacă nu se acţionează rapid. Potrivit datelor furnizate de oficialul ONU, în prezent, 72% din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei (cu mai puţin de un dolar pe zi), iar acest procent ar putea urca la 97% până la mijlocul anului viitor. 

"Ne confruntăm cu o prăbuşire totală a dezvoltării, care se adaugă la crizele umanitară şi economică. Suntem pe drumul unei deteriorări rapide şi catastrofale a vieţii celor mai vulnerabile persoane" din Afganistan, a declarat directoarea PNUD, făcând referire la datele unui studiu realizat de instituția pe care o conduce, relatează Agerpres

Potrivit PNUD, cauzele care au dus la crearea acestei situații alarmante sunt legate atât de pandemia de coronavirus, cât şi de tranziţia politică pe fondul îngheţării rezervelor de valută în străinătate. Acestora li se adaugă dar presiunea tot mai mari asupra sistemului bancar şi o amplificare a sărăciei.

La rândul său, Abdallah Al Dardari, responsabil al PNUD în Afganistan, a afirmat, într-un discurs la Istanbul, că 70% din economia afgană se baza pe comerţul informal practicat de femei. Acestea sunt "coloana vertebrală" a economiei, au subliniat reprezentanţii PNUD, evidenţiind importanţa de a păstra aceste realizări.

Pentru a împiedica o sărăcie lucie, organismul ONU are în vedere o serie de intervenţii care să vină în ajutorul persoanelor vulnerabile, urmărind în special să protejeze drepturile femeilor şi fetelor.

Criza "cere o acţiune urgentă", a subliniat Kanni Wignaraja, făcând apel la comunitatea internaţională să dea dovadă de generozitate.

Planul de acţiune al PNUD "urmăreşte să contribuie la îmbunătăţirea vieţii celor mai vulnerabili şi să reducă în acelaşi timp strămutările, care ar putea agrava şi mai mult situaţia".

În caz contrar, Afganistanul ar trăi "o gravă recesiune economică ce ar putea împinge milioane de persoane în sărăcie şi foamete, iar asta ar putea crea un val masiv de refugiaţi (...) şi ar arunca Afganistanul într-un regres de mai multe generaţii", a declarat secretarului general al ONU pentru Afganistan, Deborah Lyons, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate. 

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a convocat pentru luni, 13 septembrie, la Geneva, o conferinţă internaţională pentru a accelera trimiterea unui ajutor umanitar în Afganistan.

Mai multe articole despre:
afganistan saracie afganistan foamete onu