MENIU

ONU: Cel puțin 1.480 de civili UCIȘI în Ucraina, de la debutul invaziei trupelor ruse. Datele sunt INCOMPLETE - cifrele ar putea fi MULT MAI MARI

Bombardamente puternice în Ucraina / Foto: Profi Media

De când Rusia și-a început invazia pe scară largă în Ucrainei, Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a înregistrat 3.675 de victime civile în întreaga țară. Vorbim despre 1.480 de morți și 2.195 de răniți, relatează Ukrinform referindu-se la datele furnizate de ONU pe site-ul său web.

Printre cei uciși se numără 331 de bărbați, 211 de femei, 22 de fete și 40 de băieți, precum și 61 de copii și 815 adulți al căror sex nu a putut fi încă identificat.

Printre cei răniți se numără 253 de bărbați, 194 de femei, 43 de fete și 40 de băieți, precum și 100 de copii și 1.565 de adulți al căror sex nu este încă cunoscut.

Majoritatea victimelor civile înregistrate de reprezentanții ONU au avut drept cauză utilizarea armelor explozive cu o arie largă de impact, inclusiv bombardamente de artilerie grea și sisteme de lansatoare de rachete multiple, precum și de rachete și atacuri aeriene.

„ONU consideră că cifrele reale sunt considerabil mai mari, și asta deoarece primirea informațiilor din unele zone în care au avut loc ostilități intense a fost amânată, astfel că multe rapoarte sunt încă în așteptarea coroborării (datelor - n.r.). Aceasta se referă, de exemplu, la Mariupol și Volnovakha (regiunea Donețk), Izium (regiunea Harkiv), Popasna (regiunea Lugansk) și Irpin (regiunea Kiev), unde există informații legate de numeroase victime civile. Aceste cifre sunt în continuare coroborate și nu sunt incluse în statisticile de mai sus”, spun reprezentanții ONU.

Pe 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat începutul unei invazii pe scară largă în Ucraina. Trupele ruse au bombardat și au distrus infrastructura cheie, efectuând bombardamente masive în zonele rezidențiale ale orașelor și satelor ucrainene și folosind artilerie, lansatoare de rachete multiple și rachete balistice.

În Ucraina a fost impusă legea marțială și a fost anunțată mobilizarea generală.