MENIU

ONU: Cel mai traficat mamifer sălbatic din lume este pangolinul, suspectat de transmiterea noului coronavirus la începutul pandemiei

Pangolinul, cel mai traficat mamifer din lume

Traficul mondial cu pangolin a explodat, susţine Organizaţia Naţiunilor Unite pentru combaterea drogurilor şi a criminalităţii (UNODC), într-un raport publicat vineri. Micul mamifer pe cale de dispariţie era indicat la începutul pandemiei de coronavirus ca fiind cel care ar fi transmis noul virus mortal la om. Ipoteza nu mai este susținută după ancheta publicată de jurnaliștii britanici, care arată că un virus similar cu actualul coronavirus ar fi fost descoperit în urmă cu șapte ani într-o mină din China și izolat ulterior la Institutul din Wuhan. Epicentrul inițial al pandemiei de coronavirus a fost în regiunea Wuhan în decembrie 2019.  

 

Traficul mondial cu pangolin a explodat în timp ce cel cu fildeș s-a redus, susţine Organizaţia Naţiunilor Unite pentru combaterea drogurilor şi a criminalităţii (UNODC), într-un raport publicat vineri care se bazează pe datele colectate pe o perioadă de patru ani. 

UNODC anunță că deciziile mai multor state, începând cu China în 2017, de a interzice comerţul cu fildeş par să fi contribuit la reducerea traficului, informează Agerpres, care citează Reuters.

Traficul a atins un vârf în perioada 2011-2013, în raportul său mondial cu privire la criminalitatea care are legătură cu speciile sălbatice, a cărui ultimă ediţie data din 2016.

În acelaşi timp însă, traficul cu pangolin, mamiferul nocturn ai cărui solzi sunt utilizaţi frecvent ca ingredient în medicina tradiţională chineză, a crescut puternic.

„Raportul aduce unele veşti bune şi unele veşti proaste”, spune cercetătorul şef de la UNODC, Angela Me.

„Vedem că unele pieţe se reduc, în special cele pentru fildeş şi corn de rinoceri, dar constatăm şi creşteri puternice pe alte pieţe, precum cele de trafic ilicit cu pangolini, ţipari europeni şi bucăţi de tigru”, a adăugat Angela Me.

„În prezent pangolinul este, incontestabil, mamiferul sălbatic cel mai traficat în lume", subliniază raportul UNODC.

Pangolinii sunt vânaţi pentru carnea şi solzii lor în Asia şi Africa, traficul fiind alimentat în special de cererea din China şi Vietnam, potrivit organizaţiilor pentru drepturile animalelor. În timp ce carnea de pangolin este considerată o delicatesă, solzii se folosesc în medicina tradiţională chineză pentru tratarea unor afecţiuni, printre care astmul şi artrita.

Pangolinul a fost suspectat ca inițiator al pandemiei de coronavirus

La două luni de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, cercetătorii chinezi au indicat că micul mamifer ar putea fi cel care ar fi intermediat transmiterea noului virus mortal de la animal la om. Aceștia susțineau la începutul lunii februarie că gripa mortală din China cauzată de noul coronavirus ar putea fi răspândită de la lilieci la oameni prin intermediul pangolinilor, unicul mamifer cu solzi, care este bine vândut în Asia pentru gastronomie şi medicină.

Ipoteza potrivit căreia transformarea coronavirusului de la liliac la om ar fi fost prin intermediul pangolinilor nu mai pare plauzibilă în prezent, în lumina unei investigații a cotidianului britanic The Times, publicată la începutul acestei săptămâni.

Potrivit datelor investigației făcute de reporterii britanici, un virus similar cu SARS-CoV-2 ar fi fost descoperit în 2013 de microbiologii chinezi într-o mină de cupru din regiunea Mojiang și ar fi fost izolat la Institutul din Wuhan, în secret.

În mina de cupru, plină de lilieci și șobolani, au murit trei mineri, iar alți trei s-au vindecat în urma infectării cu acel virus considerat strămoșul noului coronavirus, susțin ziariștii britanici.

Aceștia au aflat despre existența vechiului virus din teza de master a unui student chinez, al cărui îndrumător a lucrat în secția de urgențe a spitalului în care au fost tratați minerii infectați acum șapte ani.

Autoritățile chineze nu au prezentat comunității internaționale informațiile despre vechiul virus, foarte apropiat cu actualul SARS-CoV-2. Tulpinele virusului ar fi rămas în laboratorul din Wuhan, mai scriu jurnaliștii. 

Investigația celor de la The Times a fost publicată înainte ca o primă delegație de experți ai OMS să meargă în China pentru a cerceta sursa pandemiei de coronavirus. Vineri, 10 iulie, OMS a anunțat că experţii, specialişti în biologie şi epidemiologie, vor colabora cu oameni de ştiinţă din China pentru a stabili sfera de acţiune şi parcursul investigaţiei.

Epidemia de coronavirus a izbucnit în oraşul chinez Wuhan, la finalul anului trecut.

Până vineri, 10 iulie, la nivel mondial erau raportate peste 12 milioane de îmbolnăviri și peste 550 de mii de decese: 12,318 milioane de cazuri de COVID-19 şi 555.875 de decese, potrivit datelor centralizate de Universitatea Johns Hopkins din SUA, în timp ce platforma Worldometers prezintă un număr mai mare de infectări : 12.418 de milioane și de decese - 559.187.

Ce sunt pangolinii și pentru ce sunt speciali

Pangolinii, numit și furnicari solzoși sau folidote sunt un ordin de mamifere placentare nocturne, care nu au dinți.

Au botul alungit, coadă foarte lungă, limbă protractilă și foarte lipicioasă , de care se folosesc pentru a se hrăni cu furnici și termite și au corpul lung, acoperit cu solzi cornoși, asemănător cu o țiglă a unui acoperiș.

Picioarele lor au gheare puternice și încovoiate, cu care pot săpa mușuroaiele furnicilor și termitelor. Pangolinii se deplasează numai pe membrele posterioare.

Pangolinii sunt vânaţi pentru carnea şi solzii lor în Asia şi Africa, traficul fiind alimentat în special de cererea din China şi Vietnam, potrivit organizaţiilor pentru drepturile animalelor. În timp ce carnea de pangolin este considerata o delicatesă, solzii se folosesc în medicina tradiţională chineză pentru tratarea unor afecţiuni, printre care astmul şi artrita.

Pangolinul este declarat animal protejat începând din septembrie 2016 prin Convenţia internaţională privind comerţul cu specii ameninţate cu dispariţia (CITES). El a „câştigat” titlul de neinvidiat de cel mai traficat mamifer din lume, circa un milion de pangolini fiind capturaţi în ultimii zece ani în pădurile din Asia şi Africa.