MENIU

ONG-uri cer educaţie sexuală în şcoli. Câte fete sub 15 ani devin mame în România?

Un grup de 13 ONG-uri au publicat o scrisoare deschisă miniştrilor Educaţiei, Sănătăţii şi Externelor, prin care le cere să introducă educaţia sexuală în şcoli, aşa cum a recomandat anul trecut şi Comitetul ONU.

Scrisoarea este transmisă cu ocazia Zilei Internaţionale de Acţiune pentru Sănătatea Femeilor, care se celebrează pe data de 28 mai şi solicită susţinerea în forurile multilaterale includerea dreptului la sănătate sexuală şi reproductivă în Agenda de dezvoltare post-2015 a ONU, respectând astfel drepturile tuturor femeilor la sănătate, demnitate şi integritate corporală, potrivit Adevarul.ro

Conform Propunerii Grupului Deschis de Lucru privind Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă, se doreşte ca, până în 2030, guvernele să garanteze accesul universal la servicii de sănătate sexuală şi reproductivă, inclusiv planificare familială, informare şi educaţie şi să integreze sănătatea reproductivă în programe şi strategii naţionale, amintesc ONG-urile semnatare ale scrisorii deschise. 

Reprezentanţii societăţii civile mai amintesc şi de raportul despre România emis în 28 noiembrie 2014 de Comitetul ONU pentru drepturi economice, sociale şi culturale, care recomandă Guvernului român să introducă educaţia sexuală obligatorie în şcoli, să faciliteze accesul adolescentelor la avorturi şi să reducă numarul de medici care refuză să execute avorturi.

„Cu toate acestea, statisticile arată că România mai are un traseu lung de parcurs până la realizarea acestor obiective: 69% dintre femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 49 ani utilizează o formă de contracepţie, iar doar 53% utilizează metode moderne de contracepţie. De asemenea, dintre femeile din intervalul de vârstă menţionat anterior, 12% declară că nevoia lor de contracepţie nu este satisfacută. Îngrijorător este şi numărul ridicat de sarcini în rândul adolescentelor: România ocupă prima poziţie în UE la numărul de fete sub 15 ani care devin mame şi locul doi privind sarcinile în rândul adolescentelor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani. Credem că una dintre cauzele principale ale acestor probleme este lipsa unui program naţional coerent, strategic şi de lungă durată de educare a tinerilor privind sănătatea şi drepturile sexuale şi reproductive”, se arată în scrisoare.

Educaţia sexuală poate reduce sarcinile nedorite ONG-urile cred că programul de educaţie sexuală în şcoli ar avea o serie de efecte pozitive: în timp ar conduce la reducerea sarcinilor nedorite, în special în rândul adolescentelor, la reducerea numărului de avorturi şi utilizarea acestora ca metode de contracepţie, la îmbunatăţirea stării de sănătate a femeilor şi a copiilor, la reducerea numărului de persoane care contractează infecţii cu transmitere sexuală, la inserţia mai multor femei în câmpul muncii şi, implicit, la creştere economică.

Mai multe articole despre:
şcoli educaţie sexuală ONG-uri