MENIU

OMS laudă producătorii de vaccinuri care își modifică produsele pentru a lupta cu Omicron

Vaccin anti-Covid-19 / Sursa foto: Profi Media

Producătorii de vaccinuri împotriva COVID-19 trebuie lăudați pentru că au planificat „probabilitatea” de a fi nevoiți să-și modifice produsele pentru a oferi protecție împotriva variantei Omicron, potrivit OMS.

Christian Lindmeier, purtător de cuvânt al organizației, a spus că agenția studiază transmisibilitatea și severitatea noii variante detectate pentru prima dată în sudul Africii luna trecută, relatează Reuters.

„Este bine să nu așteptăm până când este dată alarma”, a precizat acesta.

Compania BioNTech, care produce unul dintre vaccinurile anti-COVID împreună cu Pfizer, ar trebui să fie capabilă să-și adapteze vaccinul împotriva coronavirusului relativ rapid, ca răspuns la apariția variantei Omicron, a spus vineri CEO-ul companiei, Ugur Sahin.

Oamenii de știință sud-africani care studiază tulpina Omicron cred că simptomele sunt mai puțin severe pentru cei reinfectați cu COVID-19 și pentru cei vaccinați.

Maria van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru COVID-19, a declarat miercuri că organizația așteaptă mai multe informații despre transmisibilitatea noii variante Omicron „în câteva zile”.

„Va mai dura ceva timp și să nu ne grăbim să tragem concluzii. Datele preliminare, și am spus asta acum de ceva vreme, arată că există o transmisibilitate mai mare. Dar asta este tot ce avem până acum”, a explicat Lindmeier, vineri.

Delta rămâne varianta dominantă la nivel global, reprezentând mai mult de 90% din infecții, a adăugat purtătorul de cuvânt..

„Omicron poate fi în creștere și putem ajunge la un punct în care devine varianta dominantă, dar în acest moment varianta dominantă rămâne Delta. Restricțiile care au fost impuse în multe țări în urmă cu doar două săptămâni, lockdownurile, închiderea târgurilor de Crăciun în anumite părți ale Europei, acest lucru s-a făcut înainte de Omicron din cauza creșterii cazurilor cu varianta Delta. Să nu pierdem din vedere acest lucru”, a mai declarat acesta.

Mai multe articole despre:
oms vaccinare omicron covid pandemie