MENIU

OMS cere prudență de sărbători: ”Se pot transforma foarte repede în doliu!”. Numărul deceselor, în creștere cu 60%

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, vineri, că numărul deceselor săptămânale a crescut cu 60% în ultima lună și jumătate. În acest context, directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a făcut apel la prudență și la limitarea contactelor de sărbători. ”Cadoul sănătății și al vieții este cel mai frumos pe care vi-l puteți face”, a transmis acesta. 

”Sezonul sărbătorilor este un moment de destindere şi de celebrare, dar nu trebuie să ne relaxăm vigilenţa. Sărbătoarea se poate transforma foarte repede în doliu dacă nu luăm măsurile bune”, a adăugat Ghebreyesus, citat de Agerpres.

Directorul OMS a recomandat ca cei care locuiesc în regiuni cu rate ridicate de infectare să ”își examineze atent” planurile de sărbători pentru a garanta securitatea tuturor. ”Acesta ar putea fi cel mai frumos cadou pe care vi-l puteţi face - cadoul sănătăţii, vieţii, iubirii, bucuriei şi speranţei”, a mai spus liderul organizației. Ghebreyesus a anunțat că, în ultima lună și jumătate, numărul deceselor săptămânale a crescut cu aproximativ 60%, cele mai multe dintre acestea și majoritatea infectărilor înregistrându-se în Europa şi pe continentul american.

Despre aceste diferențe regionale în ceea ce privește decesele a vorbit și Maria Van Kerkhove, responsabilă în cadrul OMS de gestionarea pandemiei. ”Creşterea cu 60% a deceselor în cursul ultimelor şase săptămâni nu este repartizată uniform în lume. În pofida sosirii vaccinurilor în anumite ţări, virusul este încă în circulaţie şi marea majoritate a populaţiei poate fi în continuare infectată”, a spus aceasta. 

Conform datelor făcute publice de OMS, în Europa creșterea a fost de aproape 100%, pe continentul american - de 54%, în Africa - de 50%, în Pacificul de Vest - de 15%, de 10% în Mediterana de Est - de 10% şi în Asia de Sud-Est - de 7,5%.

Apelul reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății a fost făcut în aceeași zi în care mai multe țări europene au semnalat un nivel mult prea ridicat al infectărilor odată cu apropierea Crăciunului. Bilanțul pandemiei la nivel mondial depășește 71,3 milioane de contaminări și 1,59 milioane de decese.